Google spouští alternativní platební možnost u aplikací nejen v EU

Google spouští alternativní platební možnost u aplikací nejen v EU
2022-09-03T09:46:46+02:00
• 3. 9. 2022

Zdroj: Dotekománie

Trh s mobilními telefony, systémy a také obchody s aplikacemi byl po nějakou dobu konzistentní. Firmy Apple i Google si vybudovaly monopol, co se týče center pro aplikace. V případě Googlu se nabízí alternativy, které může kdokoliv používat, ale uživatelé jen tak neinstalují jiné obchody, rozhodně to není časté. Co se týče platebních systémů, tak Google a Apple mají své vlastní řešení, skrze které si berou poplatky z každé platby, a ty jsou poměrně vysoké.

Proto začala iniciativa, která měla za cíl přinést možnost jiné platební metody. Zpočátku musely obě firmy nabídnout možnost volby jen po soudním nebo jiném řízení. V případě Applu si asi budeme muset počkat na nějaké rozšíření, ale takový Google nečeká na soudy a začíná s pilotním programem.

Alternativní platební systémy

Již v červenci jsme se dočkali oznámení, že Google nabídne vývojářům možnost implementace alternativního platebního systému. Nakonec jsme nemuseli dlouho čekat a Google spouští pilotní projekt, do kterého se mohou vývojáři přihlásit. Po splnění podmínek mohou ve svých aplikacích nabídnout placení i skrze jiný systém než Google Play.

gsmarena 001 4 1200x600x

Zdroj: Google

Samotný pilotní projekt je spuštěn v Austrálii, Indii, Indonésii, Japonsku a také v EU, tedy se jedná o Rakousko, Belgii, Bulharsko, Chorvatsko, Kyperskou republiku, Českou republiku, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francii, Německo, Řecko, Maďarsko, Island, Irsko. , Itálie, Lotyšsko, Lichtenštejnsko, Litva, Lucembursko, Malta, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Španělsko a Švédsko.

Google si stanovil podmínky. Vývojář musí mít registrovanou firmu nebo sám musí vést podnikání ve zmíněných zemích. Jejich implementace alternativního systému musí obsahovat i podporu a také možnost reklamace. Je nutné dodržovat zásady zabezpečení dat v sektoru platebních karet (PCI-DSS).

Vývojáři po implementaci jiného platebního systému budou mít snížené poplatky o 4 %, ale současně musí odvádět peníze Googlu za používání služeb. Již nyní jde například vidět, že seznamovací aplikace začínají používat svůj systém. Otázkou je, jak zareagují samotní platící.

Zdroje: support.google.com, gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat