Dotekomanie.cz

Ruský mobilní trh se rozpadá, dodávky se snížily o 90 % u hlavních značek

smartphony smartphones

Fotka od Creative Christians z Unsplash

Rusko rozpoutalo zbytečnou válku v Ukrajině, na což zareagovalo společenství států tvrdými sankcemi. Ty pomalinku nabírají na síle, a jde to vidět i na trhu se smartphony. Ten se značně mění a dalo by se říci, že se rozpadá.

Ruský trh se mění

Deník Kommersant informuje ve svém článku, že dodávky smartphonů slábnou a dochází jednotlivé smartphony ve skladech. Zájemci se zřejmě snaží o co nejrychlejší pořízení nejnovějších mobilů, dokud jsou dostupné. Postupně se tak tenčí zásoby a musí kupovat i od méně věhlasných značek.

Fotka od Gian Cescon z Unsplash

Červencová zpráva operátora MTS uvádí, že v současnosti dominuje ruskému trhu značka Xiaomi. Za obsadila 42% podíl trhu, co se týče prodeje mobilních telefonů. Druhé místo obsadilo Realme a na třetím je Samsung. Kupodivu je na čtvrté pozici Tecno a na pátém je samotný Apple.

Právě Samsung a Apple ztrácí průběžně své podstavení na ruském trhu. Od začátku roku došlo k 90% utlumení dodávek, což je samozřejmě způsobeno sankcemi. I tak si stále nachází cestu na ruský trh, zřejmě skrze černý trh a také přes překupníky. Dá se očekávat, že dojde ještě k velkým změnám v rozložení značek, zřejmě podle toho, jak budou docházet zásoby. Nakonec nezbude ruským občanům nic jiného, než nakupovat mobily méně známé a zřejmě levnější.

Zdroje: kommersant.ru, gizmochina.com

Exit mobile version