Dotekomanie.cz

Objeveno 35 podvodných aplikací v Obchodě Play

malware android 1 4032x2268x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Hackeři a nejrůznější podvodníci se pokouší najít jakékoliv možnosti, jak se vkrást do zařízení uživatelů, aby odcizili citlivé údaje, nebo jednoduše podvedli uživatele a získali peníze. Také se snaží zneužít lidi k tomu, aby se obohatili. A to je právě dnešní případ. Rovnou 35 aplikací mělo za cíl jen vydělat peníze.

Mění svou identitu

Kyberbezpečnostní společnost Bitdefender objevila rovnou 35 aplikací v Obchodě Play, jejichž cílem bylo zneužít důvěry uživatele a vydělat na reklamách. Jedná se o jednotnou kampaň, která se zaměřuje zatím jen na zobrazování nevyžádané reklamy. Doslova se jedná o agresivní aplikace a snaží se zobrazovat reklamy všude a ve velkém množství.

Zdroj: Bitdefender

Sice se nesnaží krást data, ale i samotné reklamní kampaně mohou nakonec propagovat ještě nebezpečnější aplikace. Zřejmě vás napadne, že po instalaci aplikace a následném zobrazování velkého množství reklam uděláte jednoduchou odinstalaci, ale v tomto případě útočníci s takovým scénářem počítali.

Hned po instalaci nebo případně na základě nějakého příkazu aplikace změní svou ikonu a také název. Kvůli tomu uživatel asi nenajde aplikaci a ta dále pokračuje ve spamování reklamou. Například aplikace GPS Location Maps se změní na Nastavení, čemuž také odpovídá ikona. Vedlejším efektem těchto aplikací je zvýšena spotřeba energie a také dat.

Google zřejmě již zakročil a aplikace odstranil z Obchodu Play. I tak přikládáme seznam pro případ, že jste jednu z nich nainstalovali. Průměrně mají sto tisíc stažení. Jedna aplikace v seznamu chybí, jelikož jsme nemohli dohledat její název.

Podvodné aplikace

Zdroje: androidheadlines.com, bitdefender.com

Exit mobile version