Dotekomanie.cz

Zákeřný malware Autolycos vás přihlásí k předplatnému

malware android 2 3581x2014x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Žádný systém není bez chyby, a to i v případě bezpečnostních ochran. Zpravidla jsou hackeři a tvůrci škodlivého softwaru o krok napřed. Společnosti se mohou jen snažit co nejrychleji opravovat problémy, mazat aplikace a případě zavádět ochrany. Tentokrát zde máme novinku v podobě Autolycos.

Nevyžádané předplatné

Zpravidla se o hrozbách dozvídáme s nějakým zpožděním. Důvodem je zejména připravit protiopatření, aby samotné oznámení o způsobu útoku nebo zneužití zařízení nebylo rozšířeno mezi ostatní tvůrce škodlivého softwaru, kteří by to mohli zneužít. Maxime Ingrao objevil novinku Autolycos již minulý rok, a dokonce ještě donedávna byly v Obchodě Play dvě objevené aplikace s tímto zákeřným malwarem.

Autolycos má za cíl přihlásit uživatele k odběru předplatného, který bez vědomí začne platit za něco, co nepotvrdil ani si nevyžádal. Malware používá k přihlášení metodu přes HTTP požadavky a nepotřebuje komponentu WebView jako jiné podobné malwary. Právě kvůli nové metodě se jednalo o poměrně nebezpečný software.

Zdroj: Maxime Ingrao (se souhlasem)

Googlu trvalo několik měsíců, než zareagoval. Není známo, kde došlo k takovému zdržení. Možná samotný princip je natolik sofistikovaný, že se nenabízelo jednoduché řešení. V tuto chvíli již nejsou aplikace dostupné v Obchodě Play, ale za svou existenci mají na svém kontě 3 miliony stažení.

Nakažené aplikace:

Sice již nejsou v Obchodě Play, ale mohou se šířit skrze neoficiální zdroje. Zde tedy platí, že byste měli vždy zvážit instalaci aplikace mimo Obchod Play. Spíše doporučujeme, abyste tak nečinili vůbec.

Zdroje: bleepingcomputer.com, phonearena.com, twitter.com

Exit mobile version