Představeny nové grafické čipy pro mobily od ARM

Představeny nové grafické čipy pro mobily od ARM
2022-07-01T13:30:43+02:00
• 1. 7. 2022

Zdroj: ARM

Nějakou dobu byl mobilní trh celkem konzistentní, zejména co se týče grafických čipů. V podstatě jste v mobilních telefonech se systémem Android objevovaly dva konkurenční modely. V případě společnosti Qualcomm se jednalo o grafické čipy Adreno a ostatní používali ARM Mali. V poslední době jde ale vidět posun. Například Samsung začal používat vlastní Xclipse 920 a Mediatek nedávno nasadil novinku IMG BXM-8-256. ARM ale asi nechce čekat a představuje tři novinky.

ARM Immortalis-G715

Nejpodstatnější přírůstek je v podobě grafického čipu ARM Immortalis-G715. Jedná se o top model společnosti, který nabízí o 15 % více výkonu, přičemž je efektivnější také o 15 %. Měl by tak nabízet více výkonu s nižší spotřebou. Kromě toho ale podporuje technologie jako Ray Tracing a Variable Rate Shading. První jmenovaná nabídne lepší efekty ve hrách, druhá pak přináší úsporu energie.

Aby toho nebylo málo, ARM použil nový engine pro zpracování. Poslední vylepšení se týká samotných grafických jader. ARM Immortalis-G715 nabídne konfigurace od 10 do 16 jader. Součástí je také nová architektura pro strojové učení a rozsáhlejší podpora pro vývojáře.

GPUs blog image1 NEWjpgpng 1039x498 1020x497x

Zdroj: ARM

Vyšší střední třída a také střední třída pak dostává novinky ARM Mali-G715 a ARM Mali-G615. U nich chybí podpora pro Ray Tracing. První jmenovaný grafický čip bude nabízet 7 až 9 jader, druhý bude mít 6 a méně. I u nich došlo k vylepšení výkonu a spotřeby. První mobily s ARM Immortalis-G715 se objeví během příštího roku. Zatím ale nevíme, o jaký mobil se bude jednat. Máme ale představu, že přijde ve spojení s procesory Dimensity od Mediateku.

Zdroje: 9to5google.com, community.arm.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat