Mobily s procesory UNISOC obsahují zákeřnou zranitelnost

Mobily s procesory UNISOC obsahují zákeřnou zranitelnost
2022-06-05T09:30:55+02:00
• 5. 6. 2022

Fotka od Creative Christians z Unsplash

Útočníci a také bezpečnostní výzkumníci se zpravidla zaměřují na produkty, které mají větší zastoupení. V případě hackerů jde o celkem jednoduchou strategii, v rámci které chtějí zneužít chybu v systému nebo hardwaru a postihnout tak co největší počet uživatelů. Proto se zaměřují například na mobily s Androidem nebo iOS, případě s procesory Exynos, Qualcomm, Mediatek a podobně. V poslední době se ale na trhu více prosazuje společnost UNISOC, a proto se také upírá více pozornosti k zabezpečení SoC, které produkuje.

UNISOC pod drobnohledem

V tuto chvíli procesory UNISOC zpravidla najdete u levnějších zařízení. Sice nejvíce produktů míří na asijský a africký trh, ale i v České republice a celkově v Evropě se prodávají mobily se SoC od této firmy. V tuto chvíli je UNISOC čtvrtou největší společností dodávající čipy do mobilů a tabletů. Obsazuje přibližně 11 % trhu.

Kyberbezpečnostní společnost Check Point Research se zaměřila na procesory UNISOC a pokusila se najít slabosti nebo nedokonalosti zejména v případě modemu. Pomocí reverzního inženýrství se podařilo objevit chybu v implementaci LTE protokolů. Podařilo se jim narušit fungování zasláním upraveného paketu a dokonce pomocí speciální SMS. Výsledkem bylo absolutní zablokování modemu a tedy odpojení zařízení od sítě.

image 18 757x168x

Zdroj: Check Point Research

Check Point Research upozorňuje, že taková zranitelnost je velmi nebezpečná, zejména v případě války, jelikož by útočníci mohli narušit komunikaci mezi vojáky. Společnost UNISOC byla již informována o chybě a vznikla i oprava, která byla předána Googlu. Ten ji nasadil do bezpečnostní aktualizace systému Android.

Zde je ale asi další problém, tedy samotné aktualizace. U levnějších mobilů s těmito procesory se firmy moc nevěnují podpoře a taková zařízení ne moc často dostávají aktualizace. Navíc je otázka, kolik bezpečnostních zranitelností obsahují mobily s těmito SoC, tedy procesory.

Zdroje: blog.checkpoint.com, gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat