Reproduktory AQ Labrador 39 – radost poslouchat recenze

Reproduktory AQ Labrador 39 – radost poslouchat [recenze]
2022-02-09T13:42:10+02:00
• 8. 2. 2022

Zdroj: Dotekománie

5

Dnes se v recenzi opět zaměříme na něco speciálního a to na reproduktory AQ Labrador 39 od české značky Acoustique Quality. Jedná se o reprosoustavu v netradičním tvaru lichoběžníku se zajímavým designem navíc vyráběnou v ČR. Zkusili jsme propojit tuto sestavu se smartphonem za pomoci zesilovače Arcam Uno Solo a využít je namísto třeba různých chytrých reproduktorů. Dává smysl namísto smart speakeru koupit tradiční stereo navíc od českého výrobce?

Konstrukce

Jedná se svým způsobem o klasické reprobedny, které však zdaleka nejsou jen tak obyčejné. Na první pohled zaujme jejich tvar – box je totiž lichoběžník a nikoliv obyčejný nudný kvádr. To však není jen designová záležitost, díky tomuto tvaru je minimalizováno stojaté vlnění uvnitř. Laicky řečeno nedojde tedy k takovému zkreslení zvuku. 

AQ 2 5521x3099x AQ 8 5450x3059x

Esteticky to také vypadá zajímavě a v kombinaci s povrchem z přírodní dýhy to může pěkně doplnit nejen váš obývací pokoj. My jsme testovali barevnou variantu ořech, můžete mít ale i dub nebo černý jasan. Všechny ale mají texturu dřeva, což musím uznat, že se nemusí všude hodit. Kvalita zpracování je prvotřídní.

AQ 13 5702x3201x

Zdroj: Dotekománie

Krycí mřížka je uchycena na těle reproduktorů magneticky, takže ji lze kdykoliv jednoduše sundat. Tento detail se mi moc líbí, navíc magnety nejsou na dřevu nikde vidět. Celkově se jedná o relativně velké bedny, jejich rozměry jsou 18 cm x 38 cm x 26 cm. Určitě je tak třeba předem dobře promyslet, kam je umístit. My je testovali vedle 55″ televize, kam se na stolek tak tak vešly.

Zvukový výstup

Zvuk zajišťují tedy celkem jen dva reproduktory, oddělený basák zde nehledejte. To ale ve finále nic neznamená, basy si totiž užijete i tak a navíc tedy ušetříte nějaké to místo ve vašem pokoji. Středobasový reproduktor je 5“ od značky Scan-Speak. O výšky se pak stará tweeter Vifa o velikosti 1 palec.

 AQ 14 5702x3201x AQ 11 5702x3201x

Výrobce uvádí, že jsou reproduktory AQ Labrador 39 vhodné do menšího pokoje, ložnice nebo pracovny. Osobně jsem je testoval v mírně větším obývacím pokoji a i tam se podle mě skvěle hodí. Zvuk se z nich linul krásný, basy jsou rozhodně znatelné, vždy však záleží, jak intenzivní basy vyžadujete a i na vaší místnosti. Já byl s basovou složkou maximálně spokojen, přišla mi skvěle vyladěná, nebyla ani příliš nevýrazná, ani naopak moc rušivá.

Středy a výšky zvládá sestava také reprodukovat velmi věrně a při správném nasměrování přímo na vaši osobu si užijete opravdu krásný jemný zvuk. Celkový výkon je pak 120 W a maximální hlasitost je vskutku vysoká.

Specifikace:

  • Systém: 2-pásmový
  • Impedance: 8 Ω
  • Šumový výkon: 60 W
  • Hudební výkon: 120 W
  • Citlivost: 87dB / 1 W / 1 m
  • Kmitočtový rozsah: 45 Hz – 30 kHz v 6 dB pásmu
  • Výhybka: 12,12 dB / oct
  • Rozměry (Š x V x H): 180 mm (115 mm zadní stěna) x 380 mm x 260 mm (270 mm včetně mřížky)
  • Ozvučnice typu bassreflex
  • Hmotnost: 7,1 kg
  • Objem: 6 l

Propojení s telefonem

Nejedná se o žádné chytré reproduktory, to je nutné brát v potaz. Sami o sobě si z nich navíc hudbu ani nepustíte, radši to pro čtenáře zvyklé na chytré repráčky zmiňuji. Tohle je stará škola, budete potřebovat zesilovač. Ten si však můžete koupit i chytrý a díky němu pak pohodlně pouštět hudbu třeba přes Chromecast nebo AirPlay. My konkrétně testovali AQ Labrador 39 se zesilovačem Arcam Solo Uno.

Arcam 1 1915x1075x AQ 3 5702x3201x

Právě díky tomuto zesilovači, který můžete vidět na snímku vlevo výše (větší stříbrná krabička), si můžete užívat bez problémů stream z mobilu či jiného zařízení. K internetu je možné ho připojit buď kabelem nebo bezdrátově přes WiFi.

Není problém pak v případě zájmu propojit Arcam také s vaší televizí, nicméně to lze pouze pomocí klasického 3,5mm jacku, optický výstup zesilovač nemá, což je trochu škoda.

Arcam Solo Uno specifikace:

  • Frekvenční odezva: 10 Hz – 20 kHz
  • Nominální citlivost: 2 V
  • Poměr signál / šum: 117 dB
  • Rozměry: 140 x 52 x 213 mm (š x v x h)
  • Hmotnost: 1,5 kg

Zhodnocení AQ Labrador 39

Tyhle reproduktory nejsou pro každého. Není to žádný soundbar k televizi ani jiný chytrý reproduktor, jedná se o poctivou repro sestavu. Ta nabízí velmi kvalitní zpracování, zajímavý design v čele s lichoběžníkovou konstrukcí s magneticky odnímatelnou mřížkou. Potěší také výroba v České republice, což již opravdu není běžné. Je ale pravda, že právě design s dřevem se nemusí líbit každému.

AQ 9 5702x3201x

Zdroj: Dotekománie

Zvukový výstup je prvotřídní a pokud si vystačíte se sestavou dvou reproduktorů, řekl bych že vás zvuk uspokojí. Cenovka se dnes pohybuje kolem 19 990 Kč, což rozhodně není málo a musíte brát v potaz, že potřebujete ještě zmíněný zesilovač. My měli Arcom Solo Uno, jehož cena je pak kolem 18 tisíc korun. Celkově se tak nejedná o levnou záležitost, dostanete však velmi kvalitní repro sestavu se skvěle vyváženým zvukem.

Klady

  • vynikající zvukový výstup
  • kvalitní zpracování
  • výroba v ČR
  • magneticky odnímatelná mřížka

Zápory

  • design s dřevěnou texturou se nehodí do každého pokoje
  • z principu potřebujete ještě zesilovač a to nemusí každému vyhovovat

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Roman Placek

23. 2. 2022, 16:40

To je spise jen seznameni ale OK.

Mě se článek líbí. Osobně budu rád, když se o výhodách sterea dozví i ti, kteří jinak skáčou po obyčejných BT repro vhodných tak na grilovačku. :)

Miroslav Toman

10. 2. 2022, 11:56

Přesně lépe bych to nenapsal :-) příště raději nechat odborníkům na avmanii.

recenze mi připadá jako kdyby se bezdomovec snažil hodnotit vědeckou kalkulačku. Zkrátka autor o tom ví hovno.

Miroslav Růžička

VIP 9. 2. 2022, 9:16

Díky za názor, recenze nicméně měla za cíl seznámit čtenáře s možností mít profi hifi sestavu navíc české výroby a dodat ji i chytré prvky jako streamování přes AirPlay. Nejsme web věnovaný audio testům, proto bych řekl, že je to spíš pro zajímavost jako možná alternativa k různým chytrým reproduktorům.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat