Oficiálně: z iPhonů se mohou stát platební terminály, zatím omezeně

Oficiálně: z iPhonů se mohou stát platební terminály, zatím omezeně
2022-02-08T16:48:10+02:00
• 8. 2. 2022

Zdroj: Apple

Nějakou dobu se spekulovalo, že Apple brzy uvede možnost využití iPhonů jako platebních terminálů. Jinak řečeno, bude možné použít iPhone k přijímání plateb od zákazníků, díky čemuž nebude potřeba používat stávající platební terminál určené jen pro tuto činnost. Mysleli jsme si, že Apple zavede tuto funkci jen v rámci vlastního ekosystému, ale dnes překvapil.

Z iPhonů zřejmě bude možné vytvořit platební terminál

iPhone jako platební terminál

Místo toho, aby Apple nějakým způsobem zamkl možnost placení na iPhonech, otevírá platformu třetím stranám, ale jen pro přijímání plateb. Apple informuje, že první službou, která bude moci využít Tap to Pay na iPhonech bude Stripe. Podnikatelé s účtem u Stripe budou moci používat iPhone k tomu, aby jim zákazníci zaplatili přímo. Ze smartphonu se tedy stane platební terminál a nebude potřeba dalšího zařízení.

Apple tentokrát velmi překvapil, že se otvírá třetím stranám. Stripe nebude jedinou službou a spolupracuje se i s dalšími firmami. Ve výsledku tak bude moci například každá banka nabídnout skrze své řešení možnost placení. Jak ale tušíte, je zde jedno podstatné omezení. Nová služba Tap to Pay bude dostupná na jaře tohoto roku a to pouze v USA.

Apple Apple Pay Payment 1306x870x

Zdroj: Apple

Společnost dále informuje, že později v tomto roce se rozšíří seznam aplikací podporujících Tap to Pay, ale nikde není ani jedno slovíčko o rozšíření dostupnosti mimo USA. Evidentně Apple nechce spěchat a asi si počkáme, než budeme moci někomu zaplatit tímto způsobem i u nás.

Samsung nabízí již nějakou dobu podobnou službu, ale je dostupná jen v několika zemích. Nyní tedy může přispěchat a nabídnout podobnou novinku v celém světě, případně v Evropě. Možná si ale samotné banky pospíší a začnou budovat podobná řešení pro Android. Ostatně v Česku zatím tento způsob podporuje jen jedna banka.

Samsung vytvořil aplikaci vytvářející z mobilu platební pokladnu

Zdroje: apple.com, 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat