Realme otáčí, tablet Pad nakonec dostane Android 12 aktualizováno

Realme otáčí, tablet Pad nakonec dostane Android 12 [aktualizováno]
2022-01-26T09:30:23+02:00
• 26. 1. 2022

Realme Pad; Zdroj: Realme

2

Aktualizováno 26. 1.

Společnost Realme jednoduše konstatovala, že její první tablet Realme Pad nedostane Android 12. Firma to uváděla i na svých stránkách, přičemž jsme dostali také potvrzení od českého zastoupení. Na společnost se snesla kritika, jelikož tablet byl uveden relativně nedávno a neměl dostat nejnovější verzi systému. Něco takového bychom očekávali po dvou letech od uvedení, ne několik měsíců. Došlo ale k obratu a Realme uvedlo pro Android Authority, že Realme Pad dostane Android 12 přibližně ve třetím kvartálu tohoto roku. Navíc jakákoliv zmínka na stránkách kolem nedostupnosti novější verze systému pro tablet byla odstraněna. Majitelé se tedy mohou těšit, tedy pokud nedojde opět k nějaké změně.

Aktualizováno 18. 1.

České zastoupení společnosti Realme nás kontaktovalo s oficiálním vyjádřením k informaci, že první a zatím jediný tablet Realme Pad, který byl nedávno uveden, nedostane aktualizaci na Android 12.

Chápeme, že produkty, jako realme Pad, musí být pravidelně aktualizované. Pracujeme na úpravě bootloaderu a jádra zdrojového kódu, aby uživatelé měli možnost řídit si aktualizaci dle vlastních potřeb. Nevylučujeme ani možnost upgradu systému všech produktů v budoucnosti.

Bohužel tak nějak nevím, jak to společnost myslí. Dotázali jsme se tedy, jestli firma pracuje na možnosti použití komunitní verze systému, ale ani na toto jsme nedostali jasnou odpověď. V tuto chvíli se tedy nic nemění a majitelé Realme Pad nemusí vůbec vyhlížet aktualizaci na Android 12.

Původní článek 12. 1.

Android je velmi populární systém a najdeme ho v mnoha typech zařízení. Bohužel je to i jeho prokletí. Roztříštěnost způsobila, že aktualizace jsou pomalejší, až tedy na zařízení přímo od Googlu. Nejrůznější nadstavby a modifikace komplikují celý proces a výrobci se soustřeďují hlavně na dražší zařízení. V poslední době se ale trochu začalo blýskat na lepší časy a firmy se více starají o svá zařízení. Stačí se podívat na aktuální distribuci Androidu 12. Situace ale stále není optimální. Bohužel Realme nyní asi nepříjemně překvapilo s podporou svého prvního tabletu.

Realme Pad nedostane Android 12

Společnost Realme představila svůj první tablet 9. září minulého roku. Následně 16. listopadu jsme vás informovali, že tato novinka a první pokus Realme přichází na český trh za cenu 5 599 Kč. Realme Pad je z pohledu specifikací a s přihlédnutím k ceně poměrně dobré zařízení, zejména určené pro konzumaci multimediálního obsahu. Čtyři reproduktory a WUXGA rozlišení lákají ke sledování třeba filmů nebo Youtube videí.

Bohužel se nyní dozvídáme, že majitelé tohoto tabletu nemají očekávat aktualizaci na Android 12. Realme Pad přišel s Androidem 11 a na této verzi také zůstane. Společnost uvádí, že po celou dobu podpory bude dostávat bezpečnostní aktualizace a zřejmě i nové verze nadstavby Realme UI for Pad.

realme pad 1221x629x

Realme Pad; Zdroj: Realme

Sice tablet bude fungovat a neočekáváme nějaké komplikace. Uživatelům asi bude postačovat i Android 11, ale vypovídá to něco o společnosti a vstupu na trh s tablety? Mohli bychom spekulovat, že Realme asi neplánuje uvedení další generace, takže není důvod zde vytvářet nějakou větší podporu. Firma nesdělila, proč se rozhodla nevydat Android 12 pro pár měsíců nové zařízení. Je zde ale šance, že Realme změní postoj a nakonec vydá Android 12, ale je to asi nepravděpodobné.

Nokia 9 PureView nedostane Android 11, firma nabízí slevu na nákup nového zařízení

Specifikace

  • displej: 10,4 palců, 2000 x 1200 pixelů (WUXGA),  LCD
  • procesor: MediaTek Helio G80
  • verze:
    • 3 GB RAM + 32GB (eMMC 5.1)
    • 4 GB RAM + 64GB (eMMC 5.1)
  • Android 11 + realme UI for Pad
  • foťáky:
    • zadní – 8 MPx
    • přední – 8 MPx
  • čtyři reproduktory, Dolby Atmos, Hi-Res Audio Certified, Adaptive Surround Sound, Smart PA
  • rozměry: 246,1 x 155,9 x 6,9 mm, 440 gramů
  • 4G LTE, Wi-Fi 802.11 ac (2.4GHz/5GHz), Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, USB 2.0 Type-C
  • baterie: 7100 mAh + 18W

Zdroje: 9to5google.com, c.realme.com, androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Tomáš Kašík

VIP 13. 1. 2022, 1:24

U realme se naneštěstí nejedná o úplnou výjimku. Například takové realme 7 Pro mělo dostat Android 11 koncem roku 2020 a doteď stále nikde…

II_Matthew_II

14. 1. 2022, 11:38

Android 11 mám na realme 7 pro dobrých 3/4 roku. Doporučuji vyzkoušet vpn a tu dát třeba na francii a pak zkusit vyhledat aktualizace.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat