Google Fotky zásadně mění nastavení zálohování

Google Fotky zásadně mění nastavení zálohování
2022-01-05T09:30:52+02:00
• 5. 1. 2022

Zdroj: Dotekomanie.cz

3

V tomto týdnu jsme vás informovali o drobné změně v nastavení aplikace Google Fotky, kterou mohou někteří ocenit, jelikož může mít pozitivnější dopad na používání aplikace, zejména na její plynulost a spotřebu dat a výkonu. Dnes zde máme ale novinku, která poměrně zásadně mění systém zálohování obsahu do cloudu.

Google Fotky nabízí vypnutí automatického přehrávání

Jen limit

Původní verze aplikace, která byla dostupná ve světě, nabízela celkem dobré nastavení systému zálohování. Zejména u mobilních dat jste si mohli určit, jestli se mají zálohovat fotografie i videa. Zejména šlo o nastavení u videí. Například jste mohli na mobilních datech nechat nahrávat jen snímky. Videa by se nahrála na WiFi. To bohužel již není možné nastavit v nové verzi.

Samotné nastavení zálohování s využitím mobilních dat se značně zjednodušilo jen do podoby nastavení limitu. K dispozici je jen několik předvoleb. Můžete zcela vypnout zálohování na mobilních datech, nebo zvolit limity ve velikostech 5, 10 a 30 MB, případně nastavit neomezené zálohování. Již nelze určit, jestli se mají videa nahrávat či nikoliv.

Screenshot 5 1 2022 7 04 34 1080x2340x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Google zde jednoduše počítá s tím, že videa jsou ve většině případů větší soubory, proto je nebude možné nahrát. Na druhou stranu dané limity nebudou dostatečné, pokud fotíte mobilem více. 30 MB na den tak asi nebude stačit některým uživatelům. Spíše bychom očekávali, že Google zavede nastavení limitu podle uživatele, jelikož předvolba není nějak rozsáhlá.

Tento nový způsob nastavení není zcela nový. Google ho představil v roce 2019 v Indii a byl určen zejména pro krajiny, kde je omezená dostupnost mobilního připojení k internetu, případně je nedostatečné FUP. Google by měl vrátit možnost určení, jestli se mají na mobilních datech zálohovat i videa, nebo aspoň rozšířit limity o další možnosti. Nové nastavení asi nebude dostačovat mnohým uživatelům.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Milan Matejka

7. 1. 2022, 10:17

Většina Goole zálohy tvoří právě fotky a videa.
Pokud se rozhodnete zálohovat jinde a zálohu na Google zrušit, tak máte problém. Vypnutí používání Google Photo stále započítává fotky, i když nejsou přístupné. Můžete taky ¨zkusit vše smazat ručně, ale připravte se na to, že je budete označovat a mazat po jednotlivých dnech… po deseti minutách si pochopíte, jak se cítil Sisyfos..

Marek Schoř

5. 1. 2022, 20:12

Google stále více lpí na jiných „vlastnostech“ zaměstnanců, než je úroveň a schopnosti. A tam si evidentně plní. Technicky je to problém, já jsem měl právě volbu pouze fotky, nikoliv videa na mobilních datech povolenou. Takto je to v podstatě zbytečné, zálohuje se pár fotek a potom už nic. Ten, kdo toto vymyslel, má limity schopností dost nízko.

Karel Zybal

5. 1. 2022, 15:08

Jednou větou Google jde proti svým zákazníkům. Už aby byla plnohodnotná konkurence. Začalo to tím že zrušil G+, pak omezil velikost prostoru pro ukládání fotek, pak začali započítávat do toho i emaily a teď to omezí na 30 MB. Velmi smutné. Když byly fotky 2MPix, teď jsou fotky i 100MPix a videa i 4K, trvalo to i pár let než by se zaplnila paměť, teď se to dá zvládnou i za týden. Pamatuji si že jsem koupil do PC drahý hdd, ktery měl 40 MB teď už jsou 40 TB. Pamatuji si rychlost spojení 1-6kB/ sec teď mám za stejnou cenu 150/50MB/sec tak proč jde cestou zpět a neustále něco omezuje

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat