Snapdragon 8 Gen 1 oficiálně představen

Snapdragon 8 Gen 1 oficiálně představen
2021-12-01T06:38:58+02:00
• 1. 12. 2021

Zdroj: Qualcomm

Konec roku vždy patří představování nových procesorů nejvyšší řady pro smartphony s Androidem, zejména pak u Qualcommu. Dnes jsme se konečně dočkali představení Snapdragon 8 Gen 1, což je top model s novým názvem. Samotná změna značení byla oznámena nedávno. Tato novinka ale není automaticky tím nejlepším pro mobily s Androidem, jak tomu bylo v minulosti. Letos má svého vyzyvatele v podobě Dimensity 9000 od Mediateku.

Snapdragon 8 Gen 1

Stejně jako hlavní konkurent pro tento rok, i zde jsou zcela nové technologie. Snapdragon 8 Gen 1 je postaven na architektuře ARMv9 a pro výrobu byla použita 4nm technologie. Samotná jádra jsou zde typu Kry, ale jsou postavena na těch běžných od společnosti ARM. Konkrétně se nabízí sestava osmi jader rozdělených do třech clusterů:

Máme očekávat o 20 % lepší výkon a o 30 % lepší efektivitu. Co se týče grafického výkonu, tak GPU Adreno slibuje o 30 % více výkonu a o 25 % nižší spotřebu energie. Základní specifikace zní slibně, ale jak je to již zvykem u takových SoC, je zde toho více. K dispozici je 18bitový ISP, který zvládne 3,2 gigapixelů za sekundu. Nabízí se také vylepšení na straně zpracování AI požadavků. O konektivitu se stará Snapdragon X65 5G, který může dosáhnout rychlosti stahování na mobilní síti až 10 Gbps.

Snapdragon 8 Gen 1 1200x680x

Zdroj: Qualcomm

Qualcomm hodně myslel na hraní, takže se zde nabízí speciální režimy, které mají vylepšit samotný zážitek. Mnozí ale asi více ocení vylepšení na straně focení a natáčení. Procesor zvládne 8K HDR video a dokonce zde najdete podporu pro bokeh efekt u 4K videí. Dočkali jsme se také přímé podpory pro HDR10+ u videí.

Snapdragon 8 Gen 1 je připraven už i na 200MPx senzory, případně si může poradit i se třemi 36MPx foťáky. V případě displejů je zde podpora pro 4K rozlišení, případně QHD+ se 144 Hz. Zatím to zní velmi dobře, ale dle oficiálních specifikací nepodporuje tento model nejnovější operační paměti LPDDR5x, lze jej párovat maximálně s LPDDR5. To ale není případ Dimensity 9000, který danou podporu má.

Bude hodně záležet na výrobcích, jak upraví a optimalizují své smartphony na tyto novinky. Qualcomm uvádí, že ještě letos se dočkáme prvních mobilů s tímto procesorem. Ve své tiskové zprávě konstatuje, že se chystají novinky od firem jako Black Shark, HONOR, iQOO, Motorola, Nubia, OnePlus, OPPO, Realme, Redmi, SHARP, Sony, vivo, Xiaomi a ZTE.

Zdroj: fonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat