Qualcomm uvedl také Snapdragon 8cx Gen 3 a Snapdragon 7c+ Gen 3

Qualcomm uvedl také Snapdragon 8cx Gen 3 a Snapdragon 7c+ Gen 3
2021-12-02T11:30:11+02:00
• 2. 12. 2021

Zdroj: Qualcomm

Qualcomm se v tomto týdnu konečně pochlubil svým nejvýkonnějším procesorem pro mobilní telefony, který přichází s novou architekturou a dalšími novinkami. Bude soupeřit s Dimensity 9000, přičemž souboj může být tentokrát velmi těsný. Dočkali jsme se také představení procesorů Snapdragon 8cx Gen 3 a Snapdragon 7c+ Gen 3, které v mobilních telefonech nenajdete.

Snapdragon 8 Gen 1 oficiálně představen

Procesory pro Windows

Začneme nejvýkonnějším procesorem Snapdragon 8cx Gen 3, tedy aspoň dle tvrzení společnosti Qualcomm. Ta jej sice představila, ale všechny detaily kolem výpočetních jader si zatím nechala pro sebe. Dle dostupných informací, je o 85 % výkonnější než předchůdce a co se týče grafického výkonu, tak se zlepšil o 60 %. Novinka je optimalizována pro Windows 11 a také by měla nabídnout solidní herní výkon pro příležitostné hraní. Snapdragon 8cx Gen 3 obsahuje vylepšenou NPU jednotku, která nabízí výkon 29 TOPS.

Qualcomm také dál uvádí, že se zapracovalo na konektivitě. Díky integrovanému Snapdragon X65 lze dosáhnout na 5G teoretické rychlosti 10 Gbps při stahování. V případě WiFi je podporován standard 6E. Součástí je také vylepšené ISP, které si poradí se 4K HDR videem. Jeho přednosti se mají projevit i ve vylepšené kvalitě obrazu při videokonferencích, ne jen při focení. Co se týče podpory kamer, může mít zařízení s tímto procesorem až 4 foťáky. Qualcomm používá pro výrobu 5nm technologii.

gsmarena 001 4 1200x675x

Zdroj: Qualcomm

Druhá novinka se jmenuje Snapdragon 7c+ Gen 3. Jde o dostupnější procesor. Oproti předchůdci byla povýšena výrobní technologie. Předchozí model byl založen na 8nm technologii, tento procesor pak na 6nm. Celkově nabízí o 60 % rychlejší jádra a o 70 % výkonnější grafický čip. NPU jednotka zvládá až 6,5 TOPS.

Snapdragon 7c+ Gen 3 je vybaven integrovaným modemem s podporou sítí páté generace, který může nabídnout až 3,7 Gbps při stahování. Dále se nabízí WiFi 6E. I zde byla provedena optimalizace pro Windows 11.

Snapdragon 8cx Gen 3 a Snapdragon 7c+ Gen 3 se objeví v prvních zařízeních v první polovině příštího roku. Snad se do té doby dočkáme detailnějších informací.

Zdroj: gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat