Proč AirPods „umírají“ tak rychle? komentář

Proč AirPods „umírají“ tak rychle? [komentář]
2021-12-22T16:30:56+02:00
• 22. 12. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

1

Mezi nejpopulárnější a nejoblíbenější sluchátka na světě se jednoznačně řadí AirPods. Už od představení první generace bylo jasné, že půjde o naprostý fenomén. Ačkoliv konkurence si z designu dělala legraci, dnes ji s čistým svědomím používá u svých sluchátek. 

Ovšem od spuštění prodeje AirPods sužoval technický problém, který způsobil jejich rychlejší „smrt“, než by uživatelé očekávali. Z mého pohledu jsou sluchátka nejlepším produktem, který kdy Apple vyrobil, zato nejvíce poruchový. První generaci jsem reklamoval dvakrát, AirPods Pro zatím jednou. To je za dvouleté období prostě moc. S tím stejným problémem se potýkají lidé kolem mě i ve světě. A všechno má společného jmenovatele – baterie. 

AirPods „umírají“ rychleji, než uživatelé čekají

AirPods používají lithium-iontové baterie, tak jako většina dnešních produktů. Hlavním problémem je jejich malá velikost, která způsobuje velké problémy. Všechny lithium-iontové baterie se opotřebují a postupem času ztrácí svou výdrž nabití. 

Pokud obvykle udržujete úroveň baterie mezi 40 a 80 %, rozhodně pomůžete zabránit rychlému opotřebení baterie. Ovšem používat sluchátka od úplného nabití do úplného vybití není dlouhodobě udržitelné. Vzniká totiž velký tlak na lithium-iontové články a tím se zkracuje jejich celková životnost. 

AirPods

Zdroj: Dotekomanie.cz

Další překážkou jsou takzvané cykly, o kterých jste jistě slyšeli. Pokud baterii úplně vybijete a poté ji plně nabijete, započítá se jeden celý cyklus. Ale ne všechny cykly jsou stejné. Pokud například použijete pouze polovinu baterie, nabijete ji a znovu použijete polovinu kapacity, půjde stále o jeden cyklus. Právě nad cykly je třeba rozumně uvažovat, pokud chcete, aby sluchátka vydržela co nejdéle. 

Obecně uživatelé používají AirPods tak, že je v pouzdře nabijí do 100 % kapacity a poté používají hodiny v kuse, dokud neuslyší zvuk signalizující slabé baterie. V tomto okamžiku jsou umístěny zpět do pouzdra a dobity na 100 %, což prostě není pro tak malou baterii dobré. To je důvod, proč AirPods „umírají“ tak rychle a jsou často reklamovány. Zpočátku mají velkou výdrž baterie, ale v důsledku hlubokého vybití se rychle vyčerpávají cykly, ke kterým dochází jednou nebo dokonce dvakrát denně. A protože jsou baterie AirPods tak malé, degradace je mnohem znatelnější než u iPhone nebo iPad. Už po jednom roce si každodenní uživatelé AirPods všimnou, že mají mnohem menší výdrž baterie než dříve. A po dvou letech obvykle vydrží jen 40 až 60 minut.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Zdenek Linart

22. 12. 2021, 21:00

Umírají protože je to Apple a potřebují přece vydělat jim nikdy nešlo o zákazníka.😁

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat