Dotekomanie.cz

MediaTek vede trh s mobilními procesory, podíl UNISOC vzrostl na dvoucifernou částku

mediatek dimensity 1556x890x

Zdroj: Mediatek

Ačkoliv globální trh již delší dobu trápí nedostatek čipů, jak ukazují statistiky společnosti Counterpoint, prodeje smartphonů během Q3 letošního roku oproti stejnému období loňského roku vzrostly o 6 %. Ze zveřejněných statistik taktéž vyplývá, že společnost MediaTek zaujímá první pozici na poli prodejce čipů, předhání konkurenční Qualcomm. Svůj podíl na trhu posiluje také stále poměrně neznámá společnost UNISOC, jejíž čipové sady nalezneme zejména v zařízeních nižší střední a nižší třídy.

V celkovém vedení MediaTek, trh 5G procesorů stále pod palcem Qualcommu

Budeme-li se bavit o globálním trhu se všemi procesory, stále zde vede MediaTek se svým 40% podílem. Durhou příčku obsazuje Qualcomm s 27 %, tedy lehkým poklesem, na záda mu pak dýchá Apple s 15% podílem. Čtvrtou příčku překvapuje obsadil stále nepříliš známý výrobce UNISOC, jenž si vyměnil svou pozici se Samsungem, a jeho podíl na trhu činí 10 %. Na poslední příčku se pak propadl HiSilicon, dceřiná společnost Huawei, s pouze 2% podílem.

Zdroj: Counterpoint

Co se ale týká trhu pouze s čipovými sadami s podporou 5G sítí, zde naopak jednoznačně vede Qualcomm. Americký gigant ve stejném období loňského roku obsazoval druhu příčku s „pouze“ 32 %, během letošního roku se ale vyhoupnul na 62 %, tedy téměř 2/3 trhu. Na druhé příčce se umístil MediaTek s 28 % a pomyslnou bronzovou medaili získává Samsung s 6% podílem. Qualcomm se kromě vedení trhu s 5G čipy může pochlubit i dalším prvenstvím, má také největší tržby za své prodané čipy.

Zdroj: Counterpoint

Zdroj: counterpointresearch.com

Exit mobile version