Chrome 100 zapříčiní nefunkčnost některých stránek, zejména starších

Chrome 100 zapříčiní nefunkčnost některých stránek, zejména starších
2021-12-26T13:30:28+02:00
• 26. 12. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

Vývojáři webových stránek se musí neustále starat o kompatibilitu napříč různými webovými prohlížeči. Ne každý uživatel totiž aktualizuje svou aplikaci, případně nemůže. I z tohoto důvodu se některé weby mohou přizpůsobit k používané verzi prohlížeče. K tomuto účelu slouží User Agent v prohlížeči, který prozrazuje, o jakou verzi se jedná. Chrome 100 ale asi nadělá problémy některým majitelům webů.

Tři cifry

User Agent obsahuje textový řetězec, který obsahuje identifikaci, jaký prohlížeč používáte. Bohužel je značné obsáhlý a je sestaven k zachování kompatibility. V tuto chvíli Chrome obsahuje poměrně dlouhý řetězec:

Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/96.0.4664.110 Safari/537.36

Z celého tohoto textu si vývojáři za pomocí technik práce s řetězcem vytáhnou právě jednu sekvenci. V případě Chromu je zajímají čísla za lomítkem. Bohužel některé starší vývojářské sady identifikují jen první dvě čísla. Jednoduše se nepočítalo s tím, že by nějaký prohlížeč dosáhl jen tak na hodnotu 100.

To bude ale případ Chromu, a to poměrně brzy. Například webové stránky založené na sadě Duda budou tuto verzi považovat za Chrome 10. Většinou je ale nastaveno, že Duda podporuje jen Chrome 40 a novější. Stránky by jednoduše přestaly fungovat na takové verzi prohlížeče. Google si je vědom tohoto problémy a již má k dispozici dva plány.

Chrome 2 5963x3347x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Ten první řeší celou problematiku dost náročně. Google kontaktuje všechny majitele webových stránek, které budou postihnuty tímto problémem, aby si opravili systém. Je zde ale i záložní plán. Pokud Chrome 100 způsobí příliš mnoho problémů, tak se změní User Agent. Konkrétně by se místo Chrome/100.0.1234.56 uvádělo Chrome/99.100.1234.56.

Celá problematika má největší dopad na staré webové stránky. Bohužel nevíme, jak moc je tento problém rozšířený. Zde hodně záleží na majitelích webů a na jejich aktivitě.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat