Samsung čelí problémům v Rusku, možná to čeká i Google a Apple

Samsung čelí problémům v Rusku, možná to čeká i Google a Apple
2021-10-25T08:00:23+02:00
• 25. 10. 2021

Zdroj: Samsung

Pokud jde o soudní spory o patenty, mnoho velkých kauz se odehrávalo v USA. Nyní je jeden z těch větších s velkým dopadem právě v Rusku, kde je středobodem společnost Samsung. Té doslova hrozí zastavení prodeje všech aktuálních smartphonů včetně top modelů. V tomto případě ale může mít vše ještě další dohru.

Tentokrát jde o placení

Samsung čelil v Rusku soudnímu sporu, který nakonec prohrál, ale samotné rozhodnutí ještě nenabylo právní moci, jelikož se firma odvolala. Ve hře jsou patenty o bezkontaktní placení v obchodech. Společnost Samsung byla před ruským soudem žalována švýcarskou firmou Sqwin Sa, která vlastní patent na placení zaregistrovaný v Rusku v dubnu roku 2019, ale samotná existence patentu se datuje do roku 2013. Samsung přišel na ruský trh se svou službou Samsung Pay v roce 2016. Za samotným patentem stojí Victor Gulchenko žijící ve Švýcarsku.

Zdroj: Samsung

Soud rozhodl ve prospěch Sqwin Sa a pokud společnost Samsung prohraje odvolací řízení, bude muset zastavit prodej 61 modelů na ruském trhu. Tedy všech zařízení, která podporují Samsung Pay. Je nutné podotknout, že Samsung Pay je třetí nejrozšířenější platební systém, který má 17 % trhu. Na druhém místě je Apple Pay s 30 % a první místo patří Googlu, který má 32 %.

Dá se odhadovat, že podobným soudním sporům bude čelit i Apple, který by pravděpodobně také musel nakonec zastavit prodej svých zařízení. Teoreticky to nejméně odnese Google, který jen bude muset zastavit Google Pay. Za používání této služby si neúčtuje finanční odměnu.

Na Samsung Pay nečekejte, do našeho regionu nezamíří

Dá se ale předpokládat, že Sqwin Sa se bude chtít dohodnout na nějakých licenčních poplatcích. Pokud to této firmě vyjde u Samsungu, má poměrně velkou šanci, že uspěje i ve sporech s Googlem a Applem.

Zdroj: gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat