Může Facebook sledovat obsah soukromých zpráv ve službě WhatsApp? Podle posledních zpráv pouze omezeně.

Může Facebook sledovat obsah soukromých zpráv ve službě WhatsApp? Podle posledních zpráv pouze omezeně.
2021-09-08T18:00:50+02:00
• 8. 9. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

Na začátku letošního roku přišel Facebook s aktualizací podmínek užívání a zásad ochrany osobních údajů. Tyto informace vyvolaly poměrně veliký rozruch. Nyní, jak se zdá, by mohl Facebook čelit dalšímu problému, který poukazuje na to, že šifrování zpráv ve službě WhatsApp, uživatele nijak nechrání. Jsou obavy na místě?

Sledování zpráv WhatsApp jako prevence před internetovými hrozbami

Zpráva, kterou uveřejnila nezisková organizace ProPublica, tvrdí, že Facebook může číst soukromé zprávy ve službě WhatsApp. To je samozřejmě v rozporu s principem end-to-end šifrování, které obecně deklaruje to, že zprávy mohou číst pouze dvě mezi sebou komunikující strany. Na začátku každé konverzace ve službě WhatsApp je uvedeno: „Zprávy a hovory jsou opatřeny koncovým šifrováním. Nikdo, kdo není přímým účastníkem této konverzace, ji nemůže sledovat ani  poslouchat. Dokonce ani WhatsApp. “

Toto ujištění ale dle zprávy od společnosti ProPublica není tak zcela pravdivé. WhatsApp má údajně více než tisícovku nasmlouvaných externích bezpečnostních pracovníků, kteří prostřednictvím sofistikovaného softwaru poskytovaným společností Facebook dokáže skenovat obsah zpráv, obrázků a videí a posuzovat je, zdali se nejedná o nevhodný obsah, který mohou uživatelé reportovat přímo v aplikaci. V takovém případě dojde k odeslání hlášení do bezpečnostního centra. Pracovníci poté získají přístup k části komunikace, jež byla nahlášena a která je v rozkódované podobě a tuto komunikaci včetně obrázků a videí posuzují, zdali se opravdu jedná o nebezpečný obsah.

223595290 544802146716580 7682962659686667699 njpg 1600x889x

Zdroj: WhatsApp

Mluvčí společnosti WhatsApp na toto reagoval s tím, že se společnost snaží stavět službu tak, aby omezovala shromažďovaná data na minimum a přitom nabízela preventivní nástroje pro boj se spamem, kybernetickými hrozbami, jako jsou například pokusy o zneužívání, šikanu a podobně. Společnost WhatsApp říká, že s tím, že uživatel nahlásí potenciálně závadnou komunikaci, zároveň chápe, že uděluje souhlas s částečnou ztrátou soukromí za účelem posouzení závadného obsahu. Ve zprávě, která se objeví uživateli v případě, že chce závadný kontakt nahlásit, se objevuje tato informace: „Nejnovější zprávy od tohoto kontaktu budou přeposlány službě WhatsApp. Kontakt o tom nebude informován.“

Společnost Facebook se proti tomuto zjištění vymezila odůvodněním, ve kterém říká, že pracovníci kontrolují pouze ten obsah, který je uživatelem nahlášen, a dojde tak v rámci procesu nahlášení k  odstranění šifrování. Své tvrzení podepírá i zakotvením této skutečnosti v zásadách ochrany osobních údajů. Web 9to5mac zjistil, že komunikace, která je reportována jako podezřelá, se údajně přeposílá Facebooku, kde dochází ke kontrole nových zpráv společně se čtyřmi posledními zprávami. Je to proto, aby nahlášený obsah mohl být uveden do širšího kontextu a bylo tak možné lépe posoudit jeho závadnost.

Podle posledních zpráv bylo ze společnosti WhatsApp vydáno prohlášení, ve kterém je uvedeno, že funkce reportování závadného obsahu přímo z aplikace není v rozporu s principem šifrování end-to-end. Mluvčí WhatsApp – Carl Woog říká: WhatsApp se snaží lidem poskytnout možnost, jak nahlásit spam, nebo případy zneužití, s čímž je spojena nutnost sdílet se společností část komunikace a dat, aby bylo možné obsah kvalitně posoudit. Jedná se o důležitou funkci pro prevenci těch nejhorších způsobů zneužívání na internetu. Důrazně nesouhlasíme s názorem, že přijímání zpráv od uživatelů, kteří zprávy nahlásí, je v rozporu, nebo je nekompatibilní s principem end-to-end šifrováním.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat