Chrome 94 přichází s kontroverzní novinkou, možná se vám nebude líbit

Chrome 94 přichází s kontroverzní novinkou, možná se vám nebude líbit
2021-09-23T11:30:56+02:00
• 23. 9. 2021

Zdroj: Google

Minulý měsíc vyšel Chrome 94 v rámci beta verze a nyní jsme se již dočkali stabilní varianty. Google urychluje aktualizace, jelikož přechází z 6týdenního cyklu vydávání na 4týdenní. Stabilní Chrome 94 nabízí nové možnosti pro vývojáře, ale zároveň přináší jedno kontroverzní API.

Chrome pro Android testuje užitečnou vychytávku pro vyhledávání [aktualizováno]

Je nutné se bát?

Každá verze Chromu přináší nové nebo upravené API, tedy rozhraní pro vývojáře, kteří takto mohou vylepšit své aplikace a nabídnout větší možnosti. Jednou z novinek je například API pro plánování úloh, kde jsou tři priority. Za zmínku také stojí WebCodecs API, což umožní využít hardwarové zpracování videa, což může zrychlit a zefektivnit webové aplikace.

Chrome 94 ale přináší možnost, pomocí které může aplikace detekovat nečinnost uživatele. Na jednu stranu se dá navrhnout spousta funkcí, například pozdržet všechny notifikace v aplikaci do doby, než bude uživatel opět aktivní. Díky tomu neujde nějaká důležitá informace, když nebyl u zařízení. Na druhou stranu se dá také zneužít, že aplikace bude více pracovat, když nebude u mobilu nebo počítače. Vývojáři konkurenčních prohlížečů nepostavených na Chromiu se k této novince vyjádřili negativně a neplánují ji implementovat (Apple a Mozilla).

Chrome 2 5963x3347x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Kromě toho Chrome 94 dostává implementaci API pro virtuální klávesnici, vylepšenou podporu pro CSS se zaměřením na 3D nebo také API pro přímou manipulaci s daty z kamery pro lepší zpracování (například použití filtrů nebo vylepšení obrazu). Google ale také odstraňoval API, zejména s ohledem na zastaralost nebo nepoužívání. Příkladem může být čištění Chromu po ukončení podpory pro Flash.

Zdroj: neowin.net

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat