Apple pracuje na novém systému pro snížení spotřeby energie

Apple pracuje na novém systému pro snížení spotřeby energie
2021-09-01T13:30:09+02:00
• 1. 9. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

Mobilní telefony mají stále jeden podstatný nedostatek. Tím je samozřejmě doba provozu na jedno nabití. Na trhu se nachází mobily, které mají kapacitu baterie přesahující 10 000 mAh, ale má to své nedostatky, jako je například hmotnost. Navíc zpravidla jde o monstrózní mobily se slabší výbavou. Firmy se snaží vytvořit nové technologie, které budou mít menší spotřebu, ale celý postup je poměrně zdlouhavý. Apple si nyní nechává patentovat systém, která by mohl uspořit hodně energie, zejména pokud používáte více zařízení od této společnosti.

Nižší spotřeba?

Z popisu v patentu lze usoudit, že si Apple pohrává se softwarovým vylepšením, které bude pracovat s celou řadou senzorů na jakémkoliv zařízení, hlavně tedy takovém, jenž se spoléhá na baterii. Apple si novinku pojmenoval jako Služba detekce pozornosti, jejímž cílem je definovat, kdy uživatel věnuje pozornost například iPhonu.

Google a Apple musí povolit alternativní platební systémy, ale jen v jedné zemi

Zde nepůjde jen o využití přední kamery, jako je to u jiných funkcí konkurenčních platforem, aplikací nebo systémů. Systém by měl zaznamenávat data z mnoha senzorů a součástí zařízení, aby došlo k rozpoznání, jestli aktuálně používáte iPhone. Zřejmě dojde k využití i umělé inteligence, jelikož se nejedná o nějak jednoduchý úkol. Asi byste nechtěli, aby došlo k vypnutí většiny součástí systému, když třeba posloucháte podcast, což je ostatně situace, kdy nevěnujete přímou pozornost mobilu, ale posloucháte.

iPhone 14 Pro

Zdroj: Dotekomanie.cz

Cílem vylepšení je uspořit maximálně energii, a to i v případě, kdy třeba nabíjíte iPhone. Apple zmiňuje, že ani v takové situaci není potřeba, aby vše běželo na maximum. Tímto chce vyřešit i zbytečné tepelné ztráty. Systém by měl spolupracovat i s ostatními zařízeními. Například Apple TV pomocí detekce pozornosti zaznamená přes Apple Watch, že jste odešli například z místnosti a dojde k pozastavení filmu.

Apple čeká nelehký úkol při zpracování dat ze všech senzorů a zařízení, aby vůbec detekoval něco takového. Už jen špatné nastavení může mít negativní vliv na používání. Dá se ale konstatovat, že Apple chce implementovat systém, který bude vypínat nepotřebné součástí, aby došlo k úspoře energie. Jestli se mu to podaří a jestli bude fungovat správně, si budeme muset počkat na první beta verzi. Zatím ale není jasné, kdy se něčeho takového dočkáme.

Zdroj: appleinsider.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat