App Store je pro Apple zlatý důl, dokazuje Epic Games

App Store je pro Apple zlatý důl, dokazuje Epic Games
2021-05-03T19:30:01+02:00
• 3. 5. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

4

Je veřejným tajemstvím, že App Store je pro Apple zlatým dolem. Každý kvartál mu obchod s aplikacemi přinese obrovskou sumu peněz. Společnost však nikdy nezveřejnila přesná čísla příjmů. U soudu Apple naposledy prohlásil, že tento druh podnikání nepočítá zisk a ztrátu pro jednotlivé produkty a služby. 

App Store: nulové náklady, enormní marže

Nový soudní proces (Apple vs. Epic Games) zřejmě odhalil věci, o kterých se Apple snažil mlčet. Konkrétně v roce 2019 měl App Store fungovat se ziskovou marží 78 %. Tento údaj pochází ze soudního jednání mezi Applem a Epic Games. Marže dokonce měla narůst ze 75 % na 78 %, a to za pouhý rok. 

iPhone 12 Max 13 5431x3049x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Epic Games se stále snaží dokázat, že Apple dosahuje nadměrných zisků, protože si drží monopol na trhu aplikací pro iOS a iPadOS. Epic dožaduje, aby soud donutil Apple snížit poplatky a umožnit fungování jiných platebních systémů a alternativních obchodů s aplikacemi v systému iOS. 

Nutno podotknout, že k těmto informacím se zahraniční média dostala prostřednictvím bývalého zaměstnance, který měl před lety v Applu pracovat. Vzhledem k tomu, že si Apple bere provizi 15-30 % ze všech nákupů v aplikacích, zisková marže v rozmezí 70-80 % se nezdá být neuvěřitelná.

Zdroj: 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Tatínek Keresteč

4. 5. 2021, 7:07

Apple ked to prebral Cook bola, je a asi aj bude vzdy nenazrata firma. Sprava sa ako typicky obchodny retazec a oholi vas o vsetko. Vobec sa vyvojarom necudujem ze prostetuju. Kazdeho by to hnevalo. Zoberte si to, keby stat povedal ze da 40% DPH a na zisk a plat 75%. To je to iste. Predpokladam, zeby bola revolucia. Apple je ten isty vypalnik, mam velmi zle skusenosti s reklamaciami s touto firmou a po 10 rokoch som od nich odisiel. Apple? U mna skoncil, definitivne. Navyse nove M1 je nestastie, z programov potrebnych pre fungovanie , teda okrem prehliadaca webu a office nic nebezi. Zneuziva jednoznacne monopolne postavenie a ludia su natvrdli ze to vobec kupuju. Skoda ze Europa nema vlastny operacny system, toby sa Apple a jemu podobny spravali inac.

Tak marze 15-30% je zcela normalni… casto byva i 40%… Nejaky alternativni app store samozrejme nehrozi… proc by to delali… apple by pak akorat ztratil kontrolu nad kvalitou nabizenych aplikaci a dopadlo by to jak na androidu.
Nemam apple, ale nechapu o co epicu jde… apple mel vzdy svuj ekosystem a museli vedet, ze si ho nenechaj narusit… mozna to bude zavist…

Tatínek Keresteč

4. 5. 2021, 7:10

Mal som Apple 10 rokov a uplne chapem o co Epicu ide. Apple nedava na vyber a ked sa chcu vyvojari uzivit musia sa dat vydierat a taketo zverstvo vadi kazdemu. bud rad, ze nemas Apple,.. rychlo by si prisiel na to ako to funguje.

StandaKrotil

4. 5. 2021, 17:35

Já tedy rozhodně nechápu, o co Epicu jde… Dostali jasné podmínky od Applu a s tím do toho šli. Nemuseli, ale šli do toho. Naopak Epic se chová jako nenažrané děcko, které kope kolem sebe. Apple to nijak výrazně nezasáhlo, Epic dle jejich slov také ne… S tím státem ke kterému to přirovnáváte, to holý nesmysl. Když si půjdete vzít hypotéku do banky, také předem znáte podmínky. Apple pro ně v tom ohledu za který se perou, nic nezměnil. Epicu prostě hráblo. A to píšu jako Apple uživatel, který Fortnite na iPadu hrál hodně a dost mě naštvalo, že to Apple odstranil. Ale rozhodně jsem se nehněval na Apple.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat