Google Zprávy konečně získávají šifrování aktualizováno

Google Zprávy konečně získávají šifrování [aktualizováno]
2021-06-15T20:15:02+02:00
• 15. 6. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

5

Aktualizováno 15. 6.

Google v poslední době testoval šifrovanou komunikaci v rámci aplikace Zprávy, což se týká jen při používání funkce chatu, tedy technologie RCS. Dnes došlo na oznámení, že testování je u konce a funkcionalita míří ke všem uživatelům. I tak může nějakou chvíli trvat, než ji budete mít aktivní na svém zařízení. Zde je nutné, aby obě strany měly k dispozici tuto funkci.

Aktualizováno 26. 1.

Před pár měsíci jsme vás informovali, že aplikace Zprávy od Googlu dostane podporu šifrování. Novinka se dostává mezi uživatele postupně a dnes můžeme potvrdit, že se objevuje i v Česku. Nejenže je nyní komunikace šifrovaná od uživatele k uživateli, ale také můžete mít jistotu, že k nim nemá přístup třetí strana, ani Google samotný.

Screenshot 20210126 152904 2 1080x629x

Zdroj: Dotekomanie.cz

O dostupnosti budete informováni malým dialogovým oknem u tlačítka pro odeslání. Zde se navíc objeví malý zámeček, který je k vidění u poslední odeslané nebo přijaté zprávy. Je zde ale podmínka, že obě strany musí používat aplikaci Zprávy a také musí být dostupná funkce RCS, která je v Česku běžná. Více o šifrování si můžete přečíst na stránce podpory.

Aplikace Zprávy od Googlu umí plánovat odeslání nejen SMS [aktualizováno]

Původní článek 20. 11.

Když se chcete bavit o Googlu a jeho komunikačních službách, možná vás rozbolí hlava, jelikož je to v podstatě jeden velký zmatek, který se navíc v čase mění. Společnost dlouho hledala nějakou platformu, která by zde byla delší dobu a prosadila se. Už jen vyjmenovat všechny pokusy by zabralo nějaký čas. V poslední době se ale Google věnuje své aplikaci Zprávy, která původně byla jen na posílání SMS a MMS zpráv. Již nějakou dobu podporuje i nový standard RCS (Rich Communication Services), ale ještě nebyl plně rozšířen, tedy až do dnešního dne.

Zprávy přes RCS

Výhodou technologie RCS komunikace skrze internetové připojení. Nejste tak zpoplatněni za každou zprávu a ani nejste omezeni. Google se snažil dohodnout s mobilními operátory, ale nebylo to jednoduché a nedošlo k nějakému velkému rozmachu. Proto se nakonec rozhodl zavádět podporu RCS nezávisle na nich, čehož jsme se dočkali i u nás.

Dnes Google oznámil globální dostupnost, takže již nezáleží na tom, v které zemi se nachází a jakého operátora máte. Postačí jen aplikace Zprávy od Googlu, případně jiná aplikace s podporou RCS. Zde stojí za zmínku, že Vodafone na svých zařízeních má kompatibilní aplikaci stejně jako Samsung. Do jisté míry by se dalo říci, že všechny smartphony s Androidem mají svou verzi Apple iMessage.

ezgif 2 8a83e1fc2e20 500x232x

Zdroj: Google

Ačkoliv komunikace přes RCS nabízí větší možnosti a k dispozici jsou třeba indikátory přečtení, psaní atd., tak celé službě chyběla klíčová vlastnost, s kterou se ale mohl chlubit Apple u svého řešení. Myslíme tím en-to-end šifrování. Google ale naštěstí začíná implementovat podporu, takže zprávy budou zabezpečeny. Jednak ke konverzaci nebudou mít přístup aplikace třetích stran, případně i samotný Google.

End-to-end šifrování bude dostupné prvně pro beta testery aplikace, v následujícím roce dojde k rozšíření mezi všechny uživatele. Je zde podmínka, aby oba uživatelé měli dostupnou tuto funkci, jinak konverzace není šifrovaná. Aplikace vás informuje o aktivním šifrování pomocí přidání menšího zámečku k ikonám uživatelů a také do odesílacího tlačítka.

Pokud by se jednou rozhodl přidat i Apple a využil by standard RCS, jednalo by se o velký pokrok v komunikaci.

logo-app Zprávy pro Android Google LLC Zdarma ANDROID

Zdroj: droid-life.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Radovan Kepák

27. 1. 2021, 8:29

Nechci byt rejpal, ale Pixel telefony měly aktivní šifrování asi měsíc a nějaké drobné už…

Přemysl Vaculík

VIP 27. 1. 2021, 8:34

To nelze takto všeobecně konstatovat, osobně mám několik Pixelů a ani na jednom, jelikož Google toto spouští postupně, takže jste měl spíš štěstí, že jste byl v první vlně.

Radovan Kepák

28. 1. 2021, 7:58

No nebo vy smůlu, v mém okolí je několik vlastníků nejenom pixel telefonů, a šifrování měli aktivní všichni. A to dokonce i na Android ONE telefonu od Xiaomi.

Karel Čapka

VIP 26. 1. 2021, 23:48

Na OP N10 5G RCS není dostupné. :/

Radovan Kepák

28. 1. 2021, 8:00

Otázka je, jestli máte aplikaci Google Messages (tedy zprávy), protože jinak je na výrobci telefonu, jestli zakomponuje RCS podporu do své aplikace nebo nikoliv. Krom Googlu mám pocit že to udělal jenom Samsung, i když s aktivací asi moc nespěchá co jsem slyšel.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat