Google Fotky přichází o neomezený prostor zdarma

Google Fotky přichází o neomezený prostor zdarma
2020-11-11T19:19:07+02:00
• 11. 11. 2020

Zdroj: Google.com

16

Když Google oznámil zrušení původní služby Picasa, naštval poměrně dost uživatelů. Vzápětí ale představil Google Fotky a ty již od roku 2015 lákají všechny uživatele na neomezené úložiště pro běžnou kvalitu fotografií a videí. Tato výhoda ale končí a již budete muset dbát na to, kolik vám zbývá místa ve vašem cloudovém prostoru.

Google upravuje podmínky, při neaktivitě může smazat obsah z vašeho účtu

Konec neomezeného prostoru

Google sice u služby láká na neomezené úložiště, ale byla zde podmínka, že fotografie nesmí být větší než 16 MPx. U videí je limit nastaven na Full HD rozlišení. To ale nebylo překážkou a mnozí ocenili prostor zdarma. Pokud jste chtěli zálohovat ve vyšším rozlišení, případně v originálním, jednoduše došlo k započítání velikosti v rámci prostoru u Google účtu.

Zdroj: Google

Bohužel tato výhoda oficiálně končí. Konkrétně od 1. června 2021 se budou započítávat všechny fotografie a videa do cloudového prostoru. Jakmile zaberete všechen dostupný prostor, budete si muset dokoupit vyšší plán nebo smazat starší fotografie či videa.

Od 1. června 2021 se obsah zálohovaný ve vysoké a expresní kvalitě začne započítávat do úložného prostoru vašeho účtu Google. Když dosáhnete limitu úložiště, můžete si buď předplatit Google One (v zemích, kde je k dispozici) s dalším úložným prostorem, nebo část obsahu smazat a dál ve Fotkách využívat jen bezplatné úložiště.

Do 1. června můžete nahrávat neomezeně snímky i videa (16 MPx a Full HD), přičemž nebudou ani po tomto datu započítávána do dostupného prostoru. Následně si ale budete muset rozmyslet, jestli si zakoupit Google One a nějaký plán s patřičnou datovou kapacitou, nebo začít promazávat data.

Google Fotky asi nebudou mít všechny funkce zdarma

Když k tomuto oznámení započítáme ještě testování funkcí omezených jen pro platící Google One členy v samotné aplikaci, tak se začíná ukazovat, že by služba Google Fotky mohla začít vydělávat.

Aktualizováno

Platí zde ale jedna výjimka. Pakliže vlastníte jakýkoliv smartphone Pixel, neplatí na vás toto omezení. Google konkrétně uvádí, že majitelé smartphonů Pixel 1 až 5 mohou dále využívat neomezené nahrávání i po zmíněném datu. Pokud tedy chcete neomezený prostor pro své fotky a videa, tak byste si měli zakoupit Pixel smartphone – to v podstatě vzkazuje Google.

Zdroj: droid-life.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Jiří Tichý

12. 11. 2020, 9:37

Nějak mi přestává dávat smysl dávat googlu všechna svá data (které potřebuje) výměnou za to, že mi google za to dá např. Fotky zdarma…

Erik Bezeréti

12. 11. 2020, 8:29

Co jsem koukal na ceníky, tak 100 GB za 60,- Kč měsíčně je celkem v klidu. Pokud bych ale potřeboval víc, tak mi přijde asi zajímavější nabídka od Microsoftu na One Drive – 1TB za 190,-, kde je v ceně i Office 365.

No je načase se poohlédnout po jiném úložišti..

Daniel Hudeček

12. 11. 2020, 6:43

Jak je možný, že já mám od začátku jen 15GB? Pro další ukládání musím fotky kompirovat.

Václav Lain

12. 11. 2020, 6:40

Jojo měl jsem Pixel 2 a teď používám jiný telefon, ale mám ho pořád doma, takže budu nehravat fotky z něj 😆👍

Ten Google opravdu posere co se dá, Google fotky každej používal jen z toho důvodu, že fungovaly dobře na to, že byly zdarma. Kolik lidí si tady bude platit už jen těch 700 Kč ročně – to teda fakt nevim.

Ondra Kalousek

12. 11. 2020, 1:08

PS: Když jsem měl Pixel, tak co?

Ondra Kalousek

12. 11. 2020, 1:08

Hurá! O důvod méně proč se vznášet v oblacích googlu.

Jan Kratochvil

12. 11. 2020, 0:26

Od 1. června 2021 se obsah zálohovaný ve vysoké a expresní kvalitě začne započítávat do úložného prostoru vašeho účtu Google. Když dosáhnete limitu úložiště, můžete si buď předplatit Google One (v zemích, kde je k dispozici) s dalším úložným prostorem, nebo část obsahu smazat a dál ve Fotkách využívat jen bezplatné úložiště.

Do 1. června můžete nahrávat neomezeně snímky i videa (16 MPx a Full HD), přičemž nebudou ani po tomto datu započítávána do dostupného prostoru. Následně si ale budete muset rozmyslet, jestli si zakoupit Google One a nějaký plán s patřičnou datovou kapacitou, nebo začít promazávat data.

Může mi někdo vysvětlit, co tím chtěl autor říct? Absolutně jsem z tohoto článku nepochopil, jestli tedy přijdu o neomezený prostor pro ukládání fotografií v běžné kvalitě nebo ne.

Tomáš Sýkora

12. 11. 2020, 0:45

Je to tam napsaný. Pokud nebudeš mít pixel, tak nemůžeš ukládat neomezeně (zdarma). Běžná kvalita, kterou zřejmě máš namysli je to o čem píšou (max do 16mpx a full HD).

BiBob Thorton

11. 11. 2020, 20:41

Ještě potřebuju Huawei Pay a nazdar

Co že potřebuješ HU a nebo Ho… ? :-)

Daniel Rokos

11. 11. 2020, 20:35

Číňane????

BiBob Thorton

11. 11. 2020, 20:16

Další důvod pro Huawei.

To není důvod pro Huawei, ten žádnou takovou aplikaci s volným neomezeným cloudem nemá

BiBob Thorton

12. 11. 2020, 16:08

Ale služby Googlu mě držely. Cloud pro Huawei si vyřeším přes OneDrive

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat