Dotekomanie.cz

Apple musí zaplatit tučnou pokutu kvůli kauze „Batterygate“

Apple

Zdroj: Dotekomanie.cz

Společnost Apple souhlasila s urovnáním vícestátní žaloby v podobě „Batterygate“. Původní žaloba žádala odškodnění ve výši 113 mil. dolarů. Celkově se na žalobě podílelo 34 států, stejně jako District of Columbia, kteří tvrdili, že Apple vědomě a cíleně omezil výkon starších iPhonů prostřednictvím zhoršení stavu baterie. 

Apple zaplatí dalších 113 mil. dolarů

Kromě tučné pokuty bude společnost povinna spotřebitelům objasnit, jak zachází se stavem baterie a správou napájení online i na samotném zařízení. Americké státy nejsou jediným místem, kde by byl Apple vystaven žalobě. 

Na konci roku 2018 Apple prohrál italský soudní proces, podle kterého nekomunikoval s veřejností výkonnostní změny zavedené v systému iOS 10.2.1. Jednalo se přesně o tu aktualizaci, která uměle snižovala výkon u starších telefonů. Apple vše komunikoval tak, že se snaží snížit rychlost stárnutí baterií. 

Zdroj: Engadget

Výmluva špatná a málo platná, protože italský soud uložil společnosti pokutu ve výši 10 mil. eur a obvinil ji z implementace nekalých obchodních praktik. Toto rozhodnutí nedávno stvrdil také odvolávací soud. 

Počáteční vyšetřování tak mělo být zcela správné, neboť změny výkonu v důsledku stavu baterie by měly být majitelům iPhonu okamžitě oznámeny. Apple tyto změny přidal i bez zveřejnění informací v poznámkách, které ke každé aktualizaci přidává. Apple již dříve také souhlasil s tím, že zaplatí dalších 500 mil. dolarů za urovnání sporu ve Spojených státech amerických. Opět se jednalo o tentýž soudní proces. 

Zdroj: engadget.com

Exit mobile version