Apple Watch SE – když přídomek „SE“ neznamená nejlevnější recenze

Apple Watch SE – když přídomek „SE“ neznamená nejlevnější [recenze]
2020-10-04T09:30:06+02:00
• 4. 10. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

Apple tradičně každý rok představoval jeden nový model chytrých hodinek, letos tomu bylo však poprvé jinak a dočkali jsme se kromě hlavního modelu Series 6 také levnějších Apple Watch SE. Jedná se o zajímavou změnu strategie, jelikož přídomek SE zatím dříve výrobce použil pouze u iPhonů, a to u těch nejlevnějších modelů. U chytrých hodinek Apple Watch se však jedná o prostřední model v nabídce, nabízí opravdu nejlepší poměr cena/výkon? Není to jen recyklace starých modelů? Na to vše si dnes odpovíme v nové recenzi.

Konstrukce

Letos poprvé při rozbalování nových hodinek nenajdete adaptér do zásuvky, ale jen kabel pro nabíjení. Osobně mi tato změna vůbec nevadí, adaptérů nejen od Applu mám doma hromadu, ale nové majitele v ekosystému tohoto výrobce to jistě nepotěší.

Apple Watch SE 13 6000x3368x Apple Watch SE 17 6000x3368x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Jak jsem již načal v úvodu, nové Apple Watch SE jsou tak trochu jiná speciální edice ve srovnání s iPhone SE. Tento telefon totiž oproti zbytku řady vždy nabízel minimálně o generaci starší design a zastával pozici takové vstupenky k jablečným zařízením. To nové hodinky s přídomkem SE mají v podstatě stejný design jako nejvyšší model Series 6 a navíc tu máme v prodeji ještě levnější Apple Watch Series 3, které mají starší design.

Asi nemá cenu dnes kupovat staré Apple Watch Series 3, které jsou sice nejlevnější, ale pravděpodobně vám už tak dlouho dobře sloužit nebudou. Nejen výkonem se jedná již o tři roky starý model. Zastávám názoru, že tento model zůstal v nabídce jen kvůli tomu, aby si při srovnání většina lidí uvědomila, že Apple Watch SE jsou zkrátka ve většině věcí lepší. Příplatek něco málo přes 2 tisíce korun se díky tomu zdá jako výhodná nabídka.

Apple Watch SE 5 6000x3368x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Kdyby totiž model Series 3 v nabídce nebyl, počáteční cena 7 990 Kč dnes recenzovaného modelu SE, by nemusela působit tak výhodně a Apple by musel jít s cenou ještě o trochu níže.

Nicméně zpátky ke konstrukci Apple Watch SE. Jedná se o klasické hodinky od Applu, a pokud jste v minulých letech měli na ruce Series 4 a novější, nic vás nepřekvapí. Vše vypadá naprosto stejně a jediná odlišnost se nachází na zádech, kde je méně senzorů – chybí zde EKG a senzory pro měření okysličení krve.

Apple Watch SE 9 6000x3368x Apple Watch SE 8 6000x3368x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Designem novinka nezaujme, to však od modelu SE asi nikdo nečeká. Spíš u vyššího modelu Series 6 bych očekával nějaké větší změny než jen nové barvy.

Zatímco právě Series 6 přinesla do portfolia červenou a modrou barvu, zde máte na výběr klasické složení v podobě stříbrné, zlaté anebo vesmírně šedé. Chválím, že přestože se jedná o SE model, tak zadní strana se senzorem tepu je vyrobena z keramiky. Přední krycí sklo displeje je pak standardní sklo s názvem Ion-X.

Pokud bych měl zmínit jednu bezkonkurenční funkci, bude to vibrační odezva. Měl jsem na ruce opravdu mnoho chytrých hodinek a žádné nemají tak kvalitní vibrace (haptickou odezvu) jako Apple Watch. Tak jemné a rychlé a zároveň ne tak rušivé vibrace jsem jinde nezaznamenal, ani třeba u Galaxy Watch 3.

Apple Watch SE 18 4129x2318x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Displej

Oproti Series 5 a novějším postrádá nový model SE funkci Always-on display neboli neustále aktivní displej. Tím pádem pro zobrazení času vždy musíme pohnout rukou. Je vcelku zajímavé, že z hardwarového hlediska je displej identický s modelem Series 5, který právě vždy zapnutý displej měl. Jedná se tedy o LTPO OLED panel s maximálním jasem 1000 nitů. Zřejmě tedy Apple vypnul zmíněnou funkci pouze softwarově, aby modely více odlišil. Osobně jsem funkci ale tolik nepostrádal, akorát zhoršuje výdrž baterie.

Letos také poprvé chybí technologie Force Touch, kterou nehledejme ani v Series 6 a výrobci ji v podstatě odstranil i u všech předchozích modelů. Tedy konkrétně watchOS verze 7 s ní již nepočítá. Na hodinkách toto považuji za krok správným směrem, nabídka dalších možností při silném zatlačení v některých aplikacích byla pro běžného uživatele opravdu schovaná a většina lidí ji nikdy nenašlo.

Apple Watch SE 10 6000x3368x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Hardware

Zatímco u modelů iPhone SE výrobce vždy nasadil tou dobou aktuální čip Apple Ax, u hodinek jsme se dočkali o generaci staršího procesoru S5. Ten v praxi běhá opravdu skvěle a odezva systému je vynikající. Operační paměť je stejná jako u Series 6, tedy 1 GB, stejně jako úložiště o velikosti 32 GB.

Pokud by vás teď napadlo koupit si loňský model Series 5, který ve výprodeji sežene za cenu od 10 tisíc korun (tedy o 2 tisíce více), získáte navíc always-on display a EKG. Na druhou stranu u levnějšího modelu SE získáte navíc vždy zapnutý výškoměr.

Apple Watch Series 6 mají navíc oproti SE modelu také 5GHz WiFi, U1 čip a novější procesor S6. Nejsou to ale nějak důležité funkce a pro většinu uživatelů bych řekl že zbytečné. Čip U1 je spíš otázkou budoucnosti, Apple nám stále neukázal, k čemu je dobrý, a to je v iPhonech už 1 rok.

Specifikace – Apple Watch SE (44 mm)

  • Displej: 44 mm, LTPO OLED, rozlišení 368 x 448
  • Rozměry: 44 x 38 x 10,4 mm; 36,4 g
  • Voděodolnost do 50 metrů
  • Pásek: vyměnitelný
  • Baterie: až 18 hodin výdrž
  • Procesor: Apple S5 (dual core 64 bitový)
  • OS: watchOS 7
  • Úložiště: 32 GB
  • Konektivita: Bluetooth 5.0, Wi-Fi b/g/n, NFC, A-GPS/Glonass
  • Senzory: akcelerometr, gyro, barometr, okolní světlo, senzor tepu
Apple Watch SE 16 6000x3368x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Baterie

Výdrž baterie byla vždy tak trochu Achillova pata chytrých hodinek od Applu. Výrobce oficiálně uvádí výdrž baterie až 18 hodin, což znamená, že dva dny nedáte. A opravdu to tak je, připravte se na každodenní nabíjení, pokud nechcete nic riskovat. Většinou jsem se vracel domů večer s 30 % baterie. To vám sice možná na noční měření spánku ještě vystačí, musíte ale pak nabíjet ráno. A to docela trvá.

Oficiálně Apple udává dobu nabíjení na 80 % za 1,5 hodiny, a na 100 % dokonce za 2,5 hodiny. To jsou však hodnoty s 5W adaptérem, který dříve byl v balení. Dnes už v krabičce žádný adaptér do zásuvky nedostanete, a tak jsem použil ten s výkonem 15 W. Za 1 hodinu jsem s ním dobil přesně 67 % kapacity, za 1 hodinu a 20 minut jsem se z 10 % dostal na 95 %, což je přijatelné. Nicméně pokud ráno nemáte moc času, bude to problém. Je také škoda, že k nabíjení potřebujete speciální puk a není zde podpora standardu Qi.

Výdrž baterie zkrátka není moc dobrá ve srovnání s dnešní konkurencí. Dokonce je vlastně nejhorší mezi všemi chytrými hodinkami. Ocenil bych výdrž alespoň jako u Samsungu, kde plnohodně přežijete víkend bez nabíjení, tedy zhruba 3 dny. Chytré hodinky od Huawei pak nemají sice tak chytrý systém, zvládnou ale přes 2 týdny, u Fitbit Versa pak dáte zhruba 6 dní.

Systém

Nové hodinky přichází letos s předinstalovaným watchOS již verze 7. Ta přináší nové ciferníky, a především dlouho očekávané sledování spánku. Mimo to se však moc změn neodehrálo, a pokud jste v minulých letech používali alespoň chvíli nějaké Apple Watch, budete jako doma. Hlavní menu, kam se dostanete po stisku korunky, je stále poměrně chaotická směs ikon a chvíli vám zabere se v něm vyznat. Přepnout lze však i na seznam aplikací seřazených podle abecedy.

IMG 3480 368x448x IMG 3475 368x448x IMG 3478 368x448x IMG 3479 368x448x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Novinkou watchOS 7 je sledování spánku, které je tak trochu zklamání. Osobně velmi nerad spím s hodinkami, je to pro mě nepohodlné, ale dvakrát jsem to vyzkoušel s Apple Watch SE. Bohužel vám funkce jen řekne, jak dlouho jste spali. Chybí jakákoliv podrobnější analýza spánku (chybí tedy rozdělení na fáze jako lehký, hluboký spánek nebo REM fáze). To běžně konkurence umí.

Když Apple tak dlouho s touto funkcí čekal, měl jsem velká očekávání. Jediné, co nakonec v aplikaci Zdraví zjistíte, je váš tep při spaní. Níže na obrázku úplně vlevo můžete vidět spánek. Bledě modrá je jen barva označená nastavenou večerkou, která funguje i bez Apple Watch. Skutečné měření spánku je tmavší modrá.

IMG 3506 1125x2436x IMG 3415 1125x2436x IMG 3525 1125x2436x IMG 3530 1125x2436x

Fitness funkce jsou ale naopak opravdu rozsáhlé, sportů a cvičení je zde nespočet. Stále mě ale mrzí, že si uběhlé kilometry zobrazím jen v aplikaci v iPhonu a není možné je prohlédnout v klidu na počítači třeba na webu. Trochu chaotické je také fakt, že některé data týkající se aktivity jsou v aplikaci Kondice a jiné v aplikaci Zdraví. Občas jsou ale v obou aplikací.

Na druhou stranu je zde pokročilá analýza srdečního tepu. Víte tak třeba svůj klidový tep, průměrný tep za chůze nebo regeneraci tepu po cvičení. Přítomná je také funkce automatické detekce mytí rukou a následného odpočtu 20 sekund. To funguje dobře, ale ne vždy stoprocentně.

Aplikací je na systém opravdu velké množství. Některé jsou užitečné, jiné už trochu méně. Bohužel ohledně jedné z nejdůležitějších vlastností – poslechu hudby offline – se musíte stále spoléhat jen na Apple Music. To samé platí od podcastech, které je navíc dost nepohodlné. V Apple Podcast si nelze stáhnout do hodinek konkrétní epizodu nějakého podcastu.

IMG 3390 1125x2436x IMG 3391 1125x2436x IMG 3392 1125x2436x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Apple Watch samozřejmě fungují jen s iPhonem a s jiným telefonem je nepropojíte. Žádné jiné chytré hodinky nefungují s iOS tak dobře, což je vcelku logické. Na systému musím pochválit velmi povedené možnosti odpovídání na zprávy včetně hlasového diktování v češtině. Platit můžete pomocí Apple Pay.

Zhodnocení

Od nových Apple Watch SE nelze očekávat v podstatě nic nového a jedná se o recyklaci starých modelů, kterým výrobce přidal populární název „SE“. Na to zkrátka lidé slyší, a když chcete hodinky od Applu, tak se jedná o vynikající koupi se skvělým poměrem cena/výkon. Series 3 jsou sice levnější, ale už vám toho moc nenabídnou.

Pokud bych však porovnával Apple Watch SE s konkurencí, tak mě stále zaráží slabá výdrž baterie. Jeden den jsme u hodinek tolerovali z počátku u prvních generací. Dnes ale modely jiných značek běžně vydrží alespoň víkend, a přitom třeba Galaxy Watch nabízejí velmi podobné funkce a rychlé prostředí. Zamrzí také sledování spánku, které nenabízí moc dat.

Apple Watch SE 1 6000x3368x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Na druhou stranu nabízejí Apple Watch asi nejvíce funkcí a nejvíce aplikací ze všech hodinek. Potěší také mnoho velice pěkných ciferníků a široké možnosti jejich přizpůsobení. Viditelnost displeje na slunci je skvělá, zpracování prvotřídní a vibrační odezva nemá chybu.

Oproti Series 6 tu tedy chybí EKG a měření okysličení krve, tyto funkce však pravidelně asi mnoho uživatelů používat nebude. Někoho zamrzí také absence stále aktivního displeje, ale nemyslím si, že to stojí za příplatek 4 tisíc korun. Pokud chcete Apple Watch (nebo jen chytré hodinky pro iPhone), nikdy jsme tu neměli atraktivnější volbu než model SE.

Klady:

  • skvělá odezva systému a rychlost
  • bezkonkurenční vibrační odezva
  • nejlepší hodinky pro iOS
  • skvělý poměr cena/výkon

Zápory

  • starý hranatý okoukaný design
  • slabá výdrž baterie
  • sledování spánku mohlo být detailnější

Za zapůjčení Apple Watch SE děkujeme Smarty.cz. Ten si můžete zakoupit ZDE

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat