Huawei Y9a oficiálně: MediaTek Helio G80 a vyjížděcí selfie kamera

Huawei Y9a oficiálně: MediaTek Helio G80 a vyjížděcí selfie kamera
2020-09-08T11:30:55+02:00
• 8. 9. 2020

zdroj: consumer.huawei.com

3

Není to tak dávno, co jsme psali o očekávaném modelu Huawei Y9a  Nyní nám bylo zařízení oficiálně představeno, tak si ho pojďme trochu rozebrat.

Co nám novinka nabídne?

Jako první nás určitě zaujme displej, který tady nic nenarušuje a dosáhl na 6,63 palců. Jedná se o LCD panel s rozlišením 2400 x 1080 pixelů. Jako procesor zde Huawei nepoužil tovární Kirin, ale kupodivu Mediatek Helio G80, nicméně ten byl vyvinut přímo pro hraní her. Velikost operační paměti dosahuje 6 GB a úložný prostor pro data nabízí 128 GB. Komu by však tato porce nestačila, výrobce myslel i na paměťové karty, když použil nestandardní nanoSD kartu.

Někoho by také potěšila baterie o kapacitě 4200 mAh s podporou 40W nabíjení, ovšem tato verze bude dostupná pouze na některých trzích v Africe a Asii. Pro zbytek světa výrobce nasadil baterii o kapacitě 4300 mAh a podporu „pouze“ 22,5W nabíjení. Běh zařízení má na starosti Android 10 s nadstavbou EMUI 10.1, bohužel stále bez Google služeb. Pro stahování aplikací si tedy budete muset vystačit s Huawei AppGallery.

y9a displej

zrdoj: consumer.huawei.com

Čím více fotoaparátů, tím lépe

Jako hlavní trhák určitě bude působit stylově vypadající selfie kamera vyjíždějící z horní hrany zařízení o rozlišení 16 MPx. Hlavní 64PMx fotoaparát doplňuje 8MPx širokoúhlý snímač se záběrem 120°. Zbylé dva senzory pak nabízí 2 MPx a slouží pro makro snímky a efekt rozmazaného pozadí. Za zmínku také jistě stojí použitá elektronická stabilizace.

y9a fotaky

zdroj: tabletowo.pl

Nakonec také potěší přítomnost 3,5mm jacku pro připojení drátových sluchátek. Samozřejmostí je také USB-C pro již zmíněné rychlé nabíjení a čtečka otisků prstů umístěná do zamykacího tlačítka.

Kdy se ho dočkáme na českém trhu?

Výrobce bohužel nezveřejnil datum zahájení prodeje, můžeme však očekávat, že se ho dočkáme v řádu několika týdnů. Už nyní si ale Y9a můžete předobjednat za 200 eur či 239 dolarů. Předpokládaná cena u nás by se mohla vyšplhat někam okolo 6-7 tisíc korun.

Zdroj: gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Kašík

Student IT, zarytý fanoušek Androidu, ale v poslední době si také velmi rozumí s Harmony OS. Ve volném čase hraje florbal a jezdí na kole.

Komentáře

Pauluss Tomsik

12. 9. 2020, 11:35

Já myslím, že konec Huawei se zdaleka neblíží i když to není nikdy nevyhnutelné. Taková společnost nepotřebuje k životu Usa a pro Čínu a vůbec celou Asii „nějaký umaštěný“ Google. Jasně, americký trh není nezanedbatelný, ale není životně důležitý pro podobné giganty. Každý, kdo se „hrabe“ v mobilech ví, že do nich lze nainstalovat jakýkoliv operační systém Od Androidu, Linuxu až po Windows, nemluvě o různých jiných o kterých běžný uživatel nemá ani zdání a to nemusíte vlastnit ani PC či Notebook. Vezměme si příklad třeba Severní Koreu, tam to takhle už pár let úspěšně funguje, v číně už nějakou dobu funguje HarmonyOS apd, apd …

Ještě jsem zapomněl procesor Mediatek Helio G80 mají telefony za 3500,-

Pro nás ošizené nabíjení, nestandart karty,Google služby žádné cena 6-7tis.
Možná na tom něco je že už končí

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat