Nvidia kupuje společnost ARM za 40 miliard dolarů aktualizováno

Nvidia kupuje společnost ARM za 40 miliard dolarů [aktualizováno]
2022-02-08T10:29:25+02:00
• 14. 9. 2020

Zdroj: ARM

Aktuálně: ARM nebude patřit společnosti Nvidia, obchod zrušen

Aktualizováno 14. 9.

Dnes jsme se dočkali potvrzení dřívější spekulace, že společnost Nvidia kupuje firmu ARM od SoftBank. Celý obchod má hodnotu 40 miliard dolarů, přičemž část bude vyplacena v hotovosti a část v podobě akcí. Nvidia navíc získá ještě divizi SoftBank Vision Fund. Ačkoliv byl obchod potvrzen, nyní bude muset být schválen patřičnými institucemi a úřady, jestli by nedošlo k narušení trhu. Pokud vše bude v pořádku, Nvidia chce rozšířit možnosti ARMu, zejména pak výzkumných center.

Aktualizováno 13. 9.

Před měsícem se začalo spekulovat, že společnost SoftBank prodá firmu ARM, která stojí za vývojem stejnojmenné architektury. Ta se dnes používá v celé škále produktů, od chytrých hodinek, přes mobilní telefony, až po počítače. Dle posledních informací se stane novým majitelem Nvidia, která by měla zaplatit 40 miliard dolarů. K oznámení obchodu by mělo dojít dle všeho již toto pondělí.

Původní článek 13. 8.

Za posledních několik týdnů se objevilo několik informací, že by společnost ARM měla být na prodej. Jedním ze zájemců je zřejmě Nvidia, ale jsou zde i jiní hráči. ARM Holdings je sice malou britskou společností, ale vyvíjí mnoho technologií a produktů. Například stojí za výpočetními jádry Cortex, která najdete v takřka každém mobilním zařízení. Dokonce i Apple se rozhodl pro nasazení ARM technologie u svých notebooků a počítačů. Otázkou je, kdo bude novým majitelem, pokud dojde k prodeji?

ARM v rukou Nvidie?

ARM Holdings je na trhu již 30 let a před čtyřmi roky tuto britskou společnost koupila japonská firma SoftBank za 23,4 miliard liber, což je v přepočtu 756 miliard korun. Masayoshi Son, CEO SoftBank, potvrdil, že se oficiálně zvažuje, co bude s firmou ARM.

Jedním ze scénářů je možný prodej jednomu zájemci. Zde se právě nabízí Nvidia, která má zkušenosti s těmito technologiemi. Ve své podstatě by došlo k návratu Nvidie na mobilní trh, kde dříve působila ve větší míře díky procesorům Tegra. Ty již u mobilů ani tabletů jen tak nenajdete.

Zdroj: ARM

Další možnosti je návrat ARMu na akciový trh, odkud byla společnost stažena před koupí v roce 2016. V tomto případě by byla budoucnost méně jasná a byla by značně ovlivňována pohyby na trhu. Na druhou stranu by hodnota společnosti mohla jít výše, jelikož do hry vstupuje Apple se svými notebooky a počítači, které mají využívat základy technologie ARM.

SiFive se možná stane konkurencí pro ARM v oblasti SoC pro mobily

Může trvat i několik měsíců, než se rozhodne, jaká bude budoucnost pro ARM. Pakliže do hry vstoupí jen jeden kupec, může se celý obchod protáhnout o několik měsíců. V tomto ohledu se musí počítat se schválením patřičných úřadů mnoha zemí.

Zdroje: neowin.net, techcrunch.com, anandtech.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat