TicWatch C2 – nejhezčí hodinky tohoto výrobce recenze

TicWatch C2 – nejhezčí hodinky tohoto výrobce [recenze]
2020-06-02T09:30:53+02:00
• 2. 6. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

2

Chytrých hodinek v posledních letech na trh již tolik nepřichází a celý segment má tak trochu pomalejší vývoj, než tomu je třeba u mobilních telefonů. Společnost Mobvoi však nabízí se svém segmentu relativně dost zástupců TicWatch a my se dnes na jednoho z nich podíváme. Osobně jsem žádné TicWatch ještě netestoval a systém Wear OS jsem již také dlouho neměl na ruce. O to více mě model TicWatch C2 zajímal. Pojďme se na něj podívat podrobněji v dnešní recenzi.

Konstrukce

TicWatch C2 nabízejí kulatý ciferník, čímž si mě docela rychle získaly. Design hodnotím velmi pozitivně, ačkoliv je to věc ryze subjektivní, tyto působí na nejednu osobu elegantně. Podle mě je model C2 nejhezčí v celé linii tohoto výrobce. Kolem displeje nalezneme kovový rámeček, záda jsou nicméně bohužel plastová.

Ticwatch C2 logo 2 5660x3177x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Dodávaný pásek je pak vyroben z kůže, což je na ruku příjemné, ale na sportování nepříliš vhodné. My jsme testovali černou variantu, ženy ale jistě ocení také zlatou a stříbrnou. Hodinky jsou pak voděodolné s certifikací IP68, což chválím.

Na boku nalezneme dvě kovová tlačítka, přičemž to horní má příjemné červené zvýraznění uprostřed. Mezi nimi je pak umístěný mikrofon, takže můžete diktovat povely Google Assistentu. Bohužel reproduktor byste na těle hledali marně, a tak na telefonování můžete zapomenout. Je to škoda, vždy po přijetí hovoru tak musíte sáhnout po vašem telefonu.

Ticwatch C2 logo 5 5592x3139x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Plastová záda okupuje především senzor srdečního tepu a také čtyři piny, které slouží po přiložení na dock k nabíjení.

Displej

Zobrazovací panel je typu AMOLED a má úhlopříčku 1,3 palce. Rozlišení činí 360 x 360 pixelů, takže je displej také dostatečně jemný. Viditelnost ve všech podmínkách je také dostatečná a displej si zaslouží pochvalu.

Přestože recenzovaný kus prošel již rukami mnoho redaktorů, na displeji není ani škrábanec. Jediná menší výtka je fakt, že chybí automatická regulace jasu.

Hardware

Uvnitř tepe bohužel velmi starý procesor Snapdragon Wear 2100. To je čip z roku 2016, který je vyrobený navíc zastaralým 28nm výrobním procesem. Telefony přitom již běžně používají 7nm čipy a chystají se na 5nm.

Tento procesor je doplněn operační pamětí o velikosti 512 MB a 4GB úložištěm. To je celkem dostačující vzhledem k ceně, přesto bych se větší kapacitě rozhodně nebránil.

Ve výsledku je starší procesor občas opravdu znát. Především po prvním zapnutí, kdy jsou celé hodinky zasekané, než se vše doinstaluje a zaktualizuje. To jsem se trochu vyděsil. Posléze je prostředí většinu času plynulé. Nicméně pokud používáte nějaké aplikace, zde hodinky také nejsou žádný trhač asfaltu a občas jim to docela trvá.

Ticwatch C2 logo 4 4920x2762x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Specifikace

  • displej: 1,3 palců, AMOLED, 360 x 360 pixelů
  • procesor: Snapdragon Wear 2100
  • RAM: 512 MB
  • úložiště: 4 GB
  • Wear OS by Google
  • Bluetooth v4.1, WiFi 802.11 b/g/n
  • GPS + GLONASS + Beidou
  • senzor srdečního tepu, IP68
  • verze:
  • 83×42.83×13.10 (20mm)
  • 83×42.83×12.80 (18mm)
  • baterie: 400 mAh

Výdrž baterie zajišťuje akumulátor s kapacitou 400 mAh. Výrobce slibuje výdrž až dva dny na kterou se s vypnutým always-on displejem lze dostat. Počítejte ale spíše s každodenní nabíjením při intenzivnějším používání a nějaké sportovní aktivitě. Jeden den tak není problém, což je ale na dnešní dobu relativně málo.

Nabití jsem pak jednou přesně měřil a z 5 procent na 99 procent jsem se dostal za 1 hodinu a 15 minut. Plné nabití z nuly na sto trvá tedy zhruba 1,5 hodiny.

Operační systém

Systém Wear OS (dříve Android Wear) asi není třeba nějak výrazněji představovat, jelikož vypadá vždy stejně. Celkově mi přijde, že samotný Google vývoji systému již nevěnuje tolik pozornosti, přitom určitá zlepšení si dokážu představit.

Například karty zobrazené napravo od hlavního ciferníku jsou omezené počtem na pouhých pět. Přitom právě zde bych si dokázal představit více karet, abych nemusel vůbec otvírat aplikace. Například na systému Tizen toto není omezené.

Ticwatch C2 logo 9 6000x3368x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Velká škoda je také možnost stáhnout hudbu do offline pouze na Google Play Music. Toto považuji za velký nedostatek tohoto systému, Spotify sice aplikaci už nabízí, ale jen k ovládání přehrávání. Je otázka, zda za tímto problémem stojí Google nebo samotní vývojáři.

Ačkoliv TicWatch C2 mají NFC tak z nepochopitelných důvodů kvůli Googlu nemůžete přes hodinky platit u nás v Česku. Přitom služba Google Pay je tu už nějaký ten pátek.

Výrobce TicWatch, společnost Mobvoi, integrovala do systému několik svých aplikací. TicPulse vám změří tep, TicExersice zase cvičení a o vaše zdraví se postará TicHealth. Jedná se v podstatě o náhradu Google Fit. Co mě ale zarazilo, bylo počítání ušlé vzdálenosti.

Screenshot 20200528 164455 Mobvoi 1080x2400x Screenshot 20200529 134011 Mobvoi 1080x2400x Screenshot 20200529 134001 Mobvoi 1080x2400x

Mobvoi aplikace na telefonu; Zdroj: Dotekomanie.cz

V těchto aplikacích od Mobvoi jsem měl totiž vždy výrazně více ušlé vzdálenosti než v Google Fit. Údaj v Google Fit se pak při porovnání s telefonem ukázal jako ten správný. Jednou jsem i přeměřoval na mapě ušlou trasu a opravdu ukazují hodinky v aplikacích Mobvoi o zhruba 20 % více. Například jednou telefon ukazoval 8,5 km a Mobvoi aplikace na hodinkách 11,6 km, přitom počet kroků byl skoro stejný.

Aplikace v telefonu

Ke správě hodinek pomocí telefonu poslouží dvě aplikace. Nejprve ta od Google s názvem Wear OS. Nemůžu si pomoc, ale ve srovnání s platformou Tizen a aplikací na Androidu má velmi omezené možnosti nastavení. Nedivím se, že Samsung volí dnes u svých chytrých hodinek právě vlastní systém Tizen. Nicméně to je kritika spíše Googlu než Mobvoi (TicWatch).

Screenshot 20200528 164014 Wear OS by Google 1080x2400x Screenshot 20200528 164035 Wear OS by Google 1080x2400x Screenshot 20200528 164052 Wear OS by Google 1080x2400x

Wear OS aplikace na telefonu; Zdroj: Dotekomanie.cz

Mobvoi pak nabízí svou aplikaci, která také není úplně dokonalá. Zobrazíte v ní především údaje o vaší aktivitě včetně záznamů o cvičeních právě z již zmíněných aplikací TicHealth a dále.

S hodinkami jsem si byl párkrát také zaběhat, k čemuž je dodávaný kožený pásek nevhodný. Hodinky tep měřily po celou dobu (porovnání s jiným zařízením zde bohužel nemám) a lokace GPS byla také zaznamenána. Ta byla při pohledu na mapu relativně přesná a k výraznějším odchylkám nedocházelo. Párkrát ale došlo k výpadku signálu na chvíli (pár desítek metrů). Mapu v aplikaci bohužel nelze zvětšit. Sportovním nadšencům také bude chybět export z této aplikace.

Zhodnocení

TicWatch C2 jsou opravdu velmi pěkné hodinky s povedeným dílenským zpracováním a krásným displejem. Potěší také integrovaná GPS na cvičení nebo senzor tepu. Pro sportovce bych ale doporučil jiný model, C2 jsou spíš stylovka na notifikace. Nepotěší ale absence reproduktoru a především starší procesor, které v některých situacích nepříjemně pocítíte. Cenovka byla stanovena na 5 tisíc korun.

Ticwatch C2 logo 6 5360x3009x

Zdroj: Dotekomanie.cz

TicWatch má ve své nabídce celou řadu hodinek, a pokud si vystačíte s plastovým tělem, můžete ušetřit tisícovku a koupit si skoro stejné TicWatch E2. Naopak si můžete 2 tisíce připlatit za TicWatch Pro, které mají sice také stejný starší procesor, ale zato mají dvojvrstvý displej, reproduktor a větší operační paměť.

Pokud se podíváme na konkurenci C2 ve stejné cenové hladině, nabízí se třeba Huawei Watch GT 2/Honor Watch Magic 2. Ty nabízí za stejnou cenu výrazně lepší výdrž baterie, reproduktor, ale za to postrádají Wear OS a nemají možnost doinstalovávat aplikace. Koupit si můžete také Samsung Galaxy Watch Active s Tizenem (podle mě lepší volba než WearOS) a nebo Xiaomi Amazfit GTR, když chcete ušetřit.

Klady

  • Povedený elegantní design
  • Skvělý displej
  • Integrovaná GPS
  • Příznivá cena

Zápory

  • Nemají reproduktor
  • Pomalý procesor
HEUREKATicWatch C2 na Heureka.czTicWatch C2Cena od 4 666 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Jaroslav Janda

2. 6. 2020, 18:18

Hodinky mám už nějaký rok možná, jsou fajn. Co je naprostá katastrofa je WearOS. Nedoporučuji kupovat, na WearOS nikdo roky nesahl, neumi to nic, nic nového nepřibývá, aplikace nejsou, základní funkčnost není. Jak se píše v článku. Nemožnost použít GooglePay jenom podtrhuje totální zoufalost Google a patrně nechtenost teto platformy. Poohlednete se po hodinkách s jiným systémem, WearOS přináší pouze zklamání.

Daniel Kickboxer

3. 6. 2020, 21:40

Mohu jen souhlasit používal jsem Tivwatch S2 a Wear OS katastrofa.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat