Tapo P100: jednoduchá, kompaktní a levná chytrá zásuvka recenze

Tapo P100: jednoduchá, kompaktní a levná chytrá zásuvka [recenze]
2020-06-15T13:30:18+02:00
• 15. 6. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

4

Chytré zásuvky jsou velmi dobrým způsobem, jakým lépe řídit spotřebu energie v našich domácnostech a přidat trochu té další bezpečnosti. To ale také znamená, že tato produkty této kategorie je většinou příliš drahé, velké, a ne příliš estetické. Právě proto je novinka od společnosti TP-Link v podobě Tapo P100 tak zajímavá. Nabízí kompaktní konstrukci, nízkou cenu a vkusný vzhled. Jak ale funguje v praxi a dokáže opravdu pomoci s rozvíjením chytré domácnosti? 

Tapo P100: Neobvykle kompaktní design

Většina chytrých zásuvek je většího (objemnějšího) rázu, takže když do nich připojíte další zařízení, nevypadá to příliš hezky. Osobně jsem tento problém také měl, takže mě kompaktní velikost Tapo P100 zaujala ze všeho nejvíce. 

Na šířku měří pouhých 5,1 centimetrů, čímž se stává obstojným společníkem kdekoliv v domácnosti – vedle postele, pracovního stolu, v knihovně a podobně. Osobně jsem zásuvku v průběhu testování používal výhradně v ložnici, protože zde mi přišla nejvíce využitelná. Když jsem tedy v noci nechtěl mít puštěné stropní světlo, pomocí aplikace jsem si rozsvítil lampičku, která nezářila natolik, abych probudil přítelkyni. 

Tapo P100 Tapo P100

Zdroj: Dotekomanie.cz

Pokud se navíc při zhasnutí velkého světla a přechodu do postele stále bojíte bubáků, jako třeba já, Tapo P100 může dost pomoci. Ačkoliv to zní nedospěle, je opravdu příjemné před zhasnutím stropního světla aktivovat zásuvku a tím rozsvítit malé světlo – a také eliminovat bubáky. Lampičku jsem poté v klidu vypnul přímo z postele. 

TP-Link Tapo P100 nabízí maximální zatížení 2 300 W nebo 10A, chcete-li. Sem tam tedy budete muset zkontrolovat výkon každého spotřebiče, aby nedošlo k případnému přetížení zásuvky. 

Tapo P100: instalace a použití

Tapo P100 lze opravdu velmi jednoduše nainstalovat, asi jako celou řadu konkurenčních chytrých zásuvek. Stačí jej tedy zapojit do zásuvky a v případě, že se hned nepřipojí, použijte boční hardwarové tlačítko. 

Jak je u těchto zařízení obvyklé, k dispozici je velmi bohatá aplikace sloužící ke správě zařízení. I v tomto případě taková aplikace existuje a nese symbolicky název Tapo. Dle mého názoru by bylo ideálnější, kdybych mohl použít aplikaci Kasa, ale TP-Link tuto úroveň integrace dosud nenabízí.

Tapo P100

Zdroj: Dotekomanie.cz

Aplikace ale z praktického hlediska nabízí řadu možností. Například velmi užitečnou funkcionalitou mi byla možnost stanovit čas, během kterého se zařízení náhodně zapnulo. Tím se mimochodem může simulovat přítomnost a odrazit tak případné zloděje. 

Tapo P100

Zdroj: Dotekomanie.cz

Z praktického hlediska mi Tapo P100 umožnilo nastavit pevné časy pro určité vybavení. Vyzkoušel jsem zásuvku pro topné těleso, díky kterému jsem si mohl předem ohřát domácnost. Tuto možnost jsem však využil jen jednou, neboť ve svém bytě takovou příležitost nemám. Pointou ale je, že chytrá zásuvka dle nastavení skutečně reagovala, což pro mě bylo nejdůležitější zjištění. Zásuvku můžete samozřejmě ovládat i vzdáleně, neboť je připojena k internetu. Když jsem tedy přicházel do bytu, ještě předtím jsem si skrze aplikaci aktivoval světlo. 

TP-Link

Zdroj: Dotekomanie.cz

Samotná aplikace je dokonce kompatibilní s hlasovými příkazy, takže ji můžete snadno ovládat i tímto způsobem. Stejně jako ostatní TP-Link zařízení, snadno se integruje s Google Assistant nebo Amazon Alexa. 

Tapo P100 zpravidla díky výkonu 2 300 W / 10A dokáže odolat většině spotřebičů, včetně některým ohřívačům vody. Opakuji však, že jelikož některé větší spotřebiče mohou požadovat větší hodnoty. Je tedy třeba být opatrný se zařízeními, která chcete do zásuvky připojit a udržovat s nimi určitý kontakt na dálku ve vaší nepřítomnosti. 

Závěr

Rád bych podotkl, že jde o zásuvku za velmi rozumnou cenu. Kromě toho nabízí TP-Link Tapo P100 řadu zajímavých funkcí, počínaje širokou nabídkou vzdálené správy. O jednoduchosti, s jakou jsem mohl aplikaci Tapo používat, nemohu říci nic jiného než pozitivní věty. 

Pokud si vytvoříte ekosystém domácnosti, jedinou nevýhodou zařízení Tapo P100 je, že jej nemůžete ovládat skrze aplikaci Kasa, ačkoli jsou obě aplikace (Tapo a Kasa) velmi podobné. To je trochu škoda, protože alternativy navržené pro Kasa dokonce umožňují měřit spotřebu.

TP-Link

Zdroj: TP-Link

Ale Tapo P100 se jasně a zřetelně zaměřuje na segment s nízkým rozpočtem, kde chce nabídnout nejlepší možnou rovnováhu mezi specifikacemi a cenou. Jediným důvodem, proč si tento kousek  nepořídíte, bude pravděpodobně ten, že potřebujete výkonnější zásuvku – například pro velký kotel a podobně. 

Celkově jsem ale se zásuvkou byl velmi spokojen. Nejvíce bych ale uvítal, kdyby pracovala s platformou HomeKit. Správa zásuvky z hodinek by byla ještě zábavnější. I přesto mě zásuvka Tapo P100 nijak nezklamala, ba naopak. Jestliže se tedy v současné době rozhlížíte po chytré zásuvce, Tapo P100 bude skvělým společníkem. Cena se standardně pohybuje kolem čtyř stovek. 

Klady:

  • Kompaktní design
  • Jednoduché nastavení a používání
  • Bohaté možnosti aplikace Tapo
  • Cena

Zápory:

  • Není kompatibilní s aplikací Kasa a HomeKit

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Josef Pavlík

24. 8. 2020, 18:09

Koupil jsem si zásuvku Tapo P100. Po nainstalování aplikace a po spuštění aplikace Tapo chce tato Přihlášení, ale nikde není nabídnuta registrace. Co s tím?

Ladislav Formánek

16. 6. 2020, 22:36

Zvolil bych raději systém firmy Nedis.

Zdendo 51 centimetrů je trochu velká zásuvka, to bych asi nechtěl 🤭

Zdeněk Koutský

VIP 15. 6. 2020, 13:52

jej, tam měla být čárka :D

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat