Files od Googlu dostávají zabezpečenou složku aktualizováno

Files od Googlu dostávají zabezpečenou složku [aktualizováno]
2020-08-04T14:50:24+02:00
• 4. 8. 2020

Zdroj: Google

Aktualizováno 4. 8.

V polovině června se ukázalo, že Google pracuje na zabezpečené složce v rámci aplikace Files, ale dva týdny na to funkce zmizela. Nyní se opět objevuje a přímo v beta verzi aplikace. Nachází se v sekci Procházet a jakmile do ní vstoupíte, budete si muset zvolit čtyřmístný číselný kód. Po znovu ověření můžete pracovat se složkou. Neobsahuje nějak velké možnosti, ale odkudkoliv v rámi aplikace Files tam můžete přesouvat soubory. Dejte si pozor na heslo, jelikož nejde změnit a také nějak obnovit. Jakmile ho zapomenete, nebo přeinstalujete, přijdete o přístup k souborům.

2020 08 04 140359 1440x2960x 2020 08 04 140515 1440x2960x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Aktualizováno 29. 6.

Před dvěma týdny se podařilo objevit, že Google chystá u své aplikace Files novou zabezpečenou složku. Funkce nikdy nebyla dostupná veřejně a jen jsme čekali, až ji společnost představí. Nyní se ukazuje, že novinka se nikdy nedostane do veřejné verze. Google ji odstranil a všechny soubory, které byly do ní přesunuty, budou přemístěny nebo smazány.

EbXoEYtXQAAeLzf 1 622x1315x

Zdroj: androidpolice.com

Google novinku zřejmě jen testoval a pravděpodobně nenaplnila očekávání, případně se našly komplikace. Společnost se k tomu nevyjádřila, takže pravděpodobných scénářů odstranění může být více. V tuto chvíli tedy aplikace Files nebude obsahovat zabezpečenou část.

Původní článek 15. 6.

Není to tak dávno, co jsme se dočkali u aplikace OneDrive od Microsoftu funkce Osobní trezor. Bohužel se nejedná o funkci, která by byla zcela zdarma. Něco obdobného se chystá u aplikace Files od Googlu, která by měla získat zabezpečenou složku, kam si budete moci ukrýt soubory.

Files od Googlu a zabezpečená složka

Nedávno jsme se dočkali vydání aplikace ve verzi 1.0.315, přičemž zdrojový kód obsahuje novinku, která bude známá v anglické verzi jako „Safe folder“, tedy zabezpečená složka. Bude k dispozici jen jedna a do ní si bude moci uživatel přesunout jakýkoliv soubor. Součástí je i nastavení PIN kódu o čtyřech číslicích. Nejsou zde zatím jiné alternativy, ani možnost použití biometriky.

Files by Google Safe Folder 0 568x1200x Files by Google Safe Folder 570x1200x Files by Google Safe Folder 2 565x1200x Files by Google Safe Folder 25 1 568x1200x Files by Google Safe Folder 3 566x1200x

Zdroj: XDA Developers

Všechny soubory se v podstatě přesunou do složky .FilesByGoogle, jejíž obsah je skryt před ostatními aplikacemi. XDA Developers se podařilo aktivovat tuto novinku a díky tomu se dozvídáme, že nastavení PINu se použije přímo k zašifrování souborů. Pakliže jej zapomenete, není zde možnost jak se dostat k souborům.

Dokonce při odinstalování aplikace a opětovném nainstalování, dojde k znepřístupnění souborů. Ani když si nastavíte stejný PIN kód. Uživatel tedy bude muset zvážit a být mírně opatrný s touto novou funkcí. Jakmile si nevzpomene na heslo, tak je obsah složky ztracen.

Zatím není jasné, kdy se novinky dočkáme, ale vypadá to, že je víceméně připravena k použití. Možná Google provede aktivaci ze strany serverů, takže se může objevit kdykoliv.

logo-app Files by Google: Clean up space on your phone Google LLC Zdarma ANDROID

Zdroje: xda-developers.com, androidpolice.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat