Dotekomanie.cz

Facebook začíná označovat státem kontrolovaná média

NRP Labeling State Controlled Media on Facebook banner 1536x864x

Zdroj: Facebook

Facebook si prošel mnohými aférami, zejména soustředěnými kolem politiky, ovlivňování voličů a dalších manipulací. Sice přímo nestál za těmito praktikami, ale samotná sociální síť byla k těmto účelům zneužívána. I proto se objevují nejrůznější funkce, které mají přinést větší ochranu soukromí a také transparentnost.

Označení pro větší přehlednost

Facebook oznámil, že začal globálně označovat státem kontrolovaná média, aby uživatelé měli větší přehled, o novinkách, informacích a zveřejněných příspěvcích. Zpravidla takovou informaci už nyní najdete na samotné stránce v informacích, kde je sekce věnovaná transparentnosti. Již nyní se můžete podívat na některé Facebook stránky.

Zdroj: Dotekomanie.cz

Samotné zobrazení v mobilní aplikaci je tak trochu zanořeno. Zde musíte rozkliknout část transparentnost a následně se dozvíte, jestli je dané médium kontrolované státem a také kterým.

Zdroj: Dotekomanie.cz

Zobrazení této informace bude viditelnější také v sekci zpráv na Facebooku. Zde bude dostupnější a uživatel aspoň dostane přehled. Bohužel celý systém je tak trochu poloviční a počítá s tím, že si uživatelé ověří transparentnost. Možná by bylo lepší zavést nějaké označení stránky, třeba jinou podobu odznáčku u názvu stránky.

Zdroj: Facebook

Zdroje: about.fb.com, theverge.com

Exit mobile version