Dotekomanie.cz

Apple za umělé snižování výkonu zaplatí pokutu

iPhone 8

Zdroj: Dotekomanie.cz

Před dvěma lety v Itálii byla firmě Apple udělena pokuta ve výši 10 mil. EUR za umělé snižování výkonu iPhonu. Společnost se samozřejmě proti tomuto rozhodnutí okamžitě odvolala, ale neúspěšně. Podle nové soudní žaloby o odvolání firma přišla, čímž je pokuta v plné výši stále reálná. 

Apple bude muset zaplatit pokutu ve výši 10 mil. EUR

Na konci roku 2018 Apple prohrál italský soudní proces, podle kterého nekomunikoval s veřejností výkonnostní změny zavedené v systému iOS 10.2.1. Jednalo se přesně o tu aktualizaci, která uměle snižovala výkon u starších telefonů. Apple vše komunikoval tak, že se snaží snížit rychlost stárnutí baterií. 

Výmluva špatná a málo platná, protože italský soud uložil společnosti pokutu ve výši 10 mil. EUR a obvinil ji z implementace nekalých obchodních praktik. Toto rozhodnutí nyní stvrdil také odvolávací soud. 

Zdroj: Dotekomanie.cz

Počáteční vyšetřování tak mělo být zcela správné, neboť změny výkonu v důsledku stavu baterie by měly být majitelům iPhonu okamžitě oznámeny. Apple tyto změny přidal i bez zveřejnění informací v poznámkách, které ke každé aktualizaci přidává. Apple již dříve také souhlasil s tím, že zaplatí 500 mil. dolarů za urovnání sporu ve Spojených státech amerických. Opět se jednalo o tentýž soudní proces. 

Je v podstatě na 100 % jisté, že americký výrobce bude muset pokutu ve výši 10 mil. EUR zaplatit. Nevíme, co přesně by se muselo stát, aby se rozhodnutí italského soudu změnilo.

Zdroj: 9to5mac.com

Exit mobile version