Apple za umělé snižování výkonu zaplatí pokutu

Apple za umělé snižování výkonu zaplatí pokutu
2020-06-02T15:00:33+02:00
• 2. 6. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

1

Před dvěma lety v Itálii byla firmě Apple udělena pokuta ve výši 10 mil. EUR za umělé snižování výkonu iPhonu. Společnost se samozřejmě proti tomuto rozhodnutí okamžitě odvolala, ale neúspěšně. Podle nové soudní žaloby o odvolání firma přišla, čímž je pokuta v plné výši stále reálná. 

Apple bude muset zaplatit pokutu ve výši 10 mil. EUR

Na konci roku 2018 Apple prohrál italský soudní proces, podle kterého nekomunikoval s veřejností výkonnostní změny zavedené v systému iOS 10.2.1. Jednalo se přesně o tu aktualizaci, která uměle snižovala výkon u starších telefonů. Apple vše komunikoval tak, že se snaží snížit rychlost stárnutí baterií. 

Výmluva špatná a málo platná, protože italský soud uložil společnosti pokutu ve výši 10 mil. EUR a obvinil ji z implementace nekalých obchodních praktik. Toto rozhodnutí nyní stvrdil také odvolávací soud. 

iPhone 8 Plus 2 4032x2267x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Počáteční vyšetřování tak mělo být zcela správné, neboť změny výkonu v důsledku stavu baterie by měly být majitelům iPhonu okamžitě oznámeny. Apple tyto změny přidal i bez zveřejnění informací v poznámkách, které ke každé aktualizaci přidává. Apple již dříve také souhlasil s tím, že zaplatí 500 mil. dolarů za urovnání sporu ve Spojených státech amerických. Opět se jednalo o tentýž soudní proces. 

Je v podstatě na 100 % jisté, že americký výrobce bude muset pokutu ve výši 10 mil. EUR zaplatit. Nevíme, co přesně by se muselo stát, aby se rozhodnutí italského soudu změnilo.

Zdroj: 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

10mil. co je to pre tuto firmu, zdvihnu ceny iphonov a bude. Ovce zaplatia. Dobry clanok

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat