Apple plánuje u MacBooku přejít na ARM procesory

Apple plánuje u MacBooku přejít na ARM procesory
2020-06-12T16:30:44+02:00
• 12. 6. 2020

Zdroj: Apple

Společnost Apple pracuje na ARM architektuře pro svůj MacBook už několik let a podle posledních informací takové zařízení skutečně dorazí už v příštím roce. S touto zprávou přišla firma Bloomberg, která dodala, že Apple může oznámit přechod z procesorů Intel na čipové sady ARM mnohem dříve. Konkrétně by k tomuto oznámení mělo dojít už na letošním WWDC, tedy 22. června. 

Apple na WWDC 2020 odhalí přechod na ARM

Pokud nevíte, co si přesně pod zkratkou ARM představit. Jedná se o čipovou architekturu, kterou najdete téměř u všech chytrých telefonů a většiny tabletů. Tato technologie nabízí lepší výdrž baterie, včetně správy napájení či využití velké .LITTLE architektury umožňující spotřebovávat více energie pouze v případě nutnosti. 

Apple

Zdroj: Apple

Apple však již roky vyvíjí vlastní procesory. Jedná se o procesory, jež se používají v iPhonech a iPadech, a společnost znovu prokazuje, že může v rámci výkonu silně konkurovat. Podle Bloombergu právě tyto procesory ARM pro MacBook jsou v interním testování a jednoznačně poráží procesory Intel v grafickém a AI výkonu. 

„Procesory ARM podporují dva adresové módy. Můžeme adresovat buď prostřednictvím čítače instrukcí, nebo pomocí bázové adresy uložené v jednom z vnitřních registrů. Do paměti lze přistupovat pouze instrukcemi Load/Store (Load-Store Architecture) výrazně zjednodušuje výkonnou jednotku (Execution Unit) procesoru, protože pouze několik instrukcí pracuje přímo s pamětí. Většina instrukcí pracuje s vnitřními registry.

ARM procesory podporují dvě úrovně priority přerušení s dvěma zaměnitelnými bankami registrů. Nejkratší doba provedení požadavku na přerušení je poskytována režimem rychlého přerušení FIQ (Fast Interrupt Request). Druhý typ přerušení je IRQ (Interrupt Request), který se používá pro obsluhu přerušení nevyžadujících extrémně krátké doby odezvy nebo v případě, že vlastní obsluha přerušení je oproti době reakce procesoru mnohonásobně delší.“ Zdroj textu: Wikipedie

Jak k přechodu dojde?

Na architektuře ARM pracuje nějakou dobu i Microsoft, který spolupracuje s Qualcommem. OEM výrobci, jako Lenovo, Samsung, Huawei, HP a ASUS, taková zařízení vyráběli. Přesto se jim nepodařilo získat trakci, a to částečně kvůli Microsoftu, který se k ARM procesorům otáčel spíše zády. 

Ekosystém počítače je vybaven spoustou aplikací s velkými daty, takže bude chvíli trvat, než se je povede dostat na novou architekturu. Není tedy jasné, jak Apple plánuje tento problém vyřešit. Společnosti jako Adobe se notoricky pomalu přizpůsobují změnám a Creative Cloud je masivní produkt s tunou starého kódu. Apple by teoreticky mohl jít podobnou cestou jako konkurenční Microsoft a nabídnout tak emulaci pro aplikace, které se nespouštějí nativně. Vše se ale dozvíme na letošním WWDC 2020, který se bude konat už 22. června.

Zdroj: neowin.net

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat