Android statistika – kde Google selhal, nastupuje komunita

Android statistika – kde Google selhal, nastupuje komunita
2020-06-09T09:30:07+02:00
• 9. 6. 2020

Zdroj: Google

Google nějakou dobu udržoval statistiku Androidu skrze svou oficiální stránku, kde se objevovaly údaje nasbírané z aplikace Obchod Play. Díky tomu se hlavně vývojáři dozvěděli, pro jakou verzi systému má ještě cenu vytvářet aplikace. Z nějakého důvodu Google přestal aktualizovat data a vypadalo to, že tuto statistiku již nebude udržovat. V dubnu tohoto roku jsme se dočkali zásadní změny. Google zakomponoval do určité míry tato data přímo do Android Studia. Bohužel dostupnost a čitelnost není tak dobrá, jako na původní webové stránce.

Nastupuje komunita

Data kolem rozšířenosti systému Android jsou zajímavá i pro další subjekty a lidi, než jen pro samotné vývojáře. I z tohoto důvodu začaly vznikat komunitní projekty. Za jedním z nich stojí přímo redakce webu 9to5Google. Vznikla webová aplikace postavená na Flutter SDK od Googlu. Kombinuje data z několika zdrojů, i ze samotného Android Studia. Součásti jsou i historická data.

androiddistributionio Pixel 2 XL 1 1439x2881x androiddistributionio Pixel 2 XL 1439x2881x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Bohužel zde nenajdeme kompletní informace měsíc po měsíci. Navíc chybí jakékoliv třídění, nebo dodatečné funkce a možnosti v zobrazování. Jedná se v podstatě o první verzi a zřejmě se dočkáme vylepšování v dohledné době. Novinka je dostupná na adrese AndroidDistribution.io.

Nejedná se o jediný projekt. Další najdeme na adrese Android.Hilliard.Digital, za kterým stojí Tyler Hilliard a obsahuje více informací, zejména z pohledu vývoje. I zde ale záleží na tom, jak moc se bude autor starat o aktualizace dat. V obou případech chybí čerstvé informace, ale minimálně se nabízí alternativní a dostupnější projekty, než nová verze od Googlu, která je zakomponovaná do vývojářského studia.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat