Android 11 změní postup instalací aplikací z neznámých zdrojů

Android 11 změní postup instalací aplikací z neznámých zdrojů
2020-06-04T09:30:31+02:00
• 4. 6. 2020

Grafika: Dotekomanie.cz

Na konci minulého roku jsme vás informovali, že Google zavádí blokaci instalace aplikací z neznámých zdrojů u jednoho typu účtu. Neplánuje se nasazení takové funkce pro všechny uživatele a ani zde nebude v dohledné době nějaké omezení, byť se jedná o potenciálně nebezpečnou činnost, jelikož si tak uživatel může vpašovat do zařízení malware nebo jiný škodlivý software. Ukazuje se ale, že Android 11 změní systém instalace aplikací skrze APK balíčky.

Aplikace z neznámých zdrojů

V tuto chvíli je instalace APK balíčků poměrně jednoduchá, byť prvotní použití vyžaduje určitý postup. Například v prohlížeči Chrome můžete stáhnout APK balíček z nějaké stránky, ale nelze ho hned nainstalovat. Systém bude požadovat, abyste prohlížeči udělili oprávnění k tomu, aby mohlo dojít k instalaci. Jakmile potvrdíte tuto možnost, stačí se vrátit zpět a ihned se pokračuje v instalaci. To se ale změní v Androidu 11.

Vychází Android 11 Developer Preview 4 [aktualizováno]

Zpočátku se myslelo, že se jedná o chybu, ale Google potvrdil, že nový způsob je záměrný. Začátek bude stejný. Objeví se dialogové okno, po kliknutí na instalovat se zobrazí obrazovka s nutností udělit oprávnění pro takovou činnost. Po návratu zpět, dialogové okno zůstává na svém místě, ale původní aplikace, z které jste chtěli instalovat APK balíček, již není aktivní. Systém ji ukončí.

apk download permission prompt 1 1080x2160x apk download permission prompt 2 1080x2160x

Zdroj: androidpolice.com

Android 11 v podstatě restartuje původní aplikaci, jelikož došlo ke změně oprávnění. V případě prohlížeče to může způsobit například ztrátu předvyplněných údajů. Nový způsob vymaže i cache původní aplikace. Vše je totiž spojené také s novým systémem správy úložiště (Scoped Storage). Po opětovném spuštění původní aplikace, z které jste instalovali APK, dojde k plnému a opětovnému načtení aplikace.

APKMirror má oficiální aplikaci

Tato novinka může překvapit některé uživatele a může způsobit pár nepříjemností, ale většina uživatelů toto zaznamená jen jednou. Jakmile je uděleno oprávnění, tak podruhé již není vyžadováno.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat