Google rozšiřuje projekt Mainline v Androidu 11

Google rozšiřuje projekt Mainline v Androidu 11
2020-04-05T20:21:21+02:00
• 6. 4. 2020

Zdroj: Google

Google chystá Android 11, přičemž nyní je k dispozici druhá vývojářská verze. V mini sérii vás informujeme o novinkách pro běžné uživatele i vývojáře, ale nejsou to jediné změny. Google se zaměřil i na projekt Mainline, jenž byl představen minulý rok u Androidu 10. Ostatně jsme již zaznamenali, že došlo k prvnímu využití nového způsobu aktualizací částí systému.

Mainline získává tři moduly navíc

Projekt Mainline se zaměřuje na ještě větší porcování systému Android jako takového. Hlavní myšlenkou je možnost aktualizací klíčových součástí skrze Obchod Play. Android 0 obsahuje celkem třináct modulů, které se mohou aktualizovat nezávisle na systému. Android 11 obsahuje změny v rámci Mainline, přičemž některé byly odstraněny nebo přeskupeny.

Android 11 obsahuje minimálně tři nové moduly. První z nich se zaměřuje na oprávnění aplikací, takže bude možné udělat patřičně změny velmi rychle, pokud se dojde na problém nebo chybu. Případně kdyby došlo k zneužívání. Další modul se zaměřuje na media a poslední známý má na starost NNAPI, tedy neuronovou síť.

Mainline

Zdroj: Google

Nová verze systému obsahuje celkem 20 modulů, přičemž všechny ještě nejsou známé. Ke kompletnímu představení by mělo dojít až s uvedením nové beta verze nebo až při vydání stabilního Androidu 11. Tentokrát se nové moduly nezaměřují jen na vnitřní procesy systému, některé budou mít spojitost s vývojáři, a několik z nich dokonce s uživateli.

Google zřejmě směřuje k tomu, aby mohl systém dostatečně naporcovat a aktualizovat skrze Obchod Play bez zapojení výrobců. Mainline je jedním ze snažení, ale rozhodně nenahradí systémové aktualizace.

Zdroje: xda-developers.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat