Zoom pro iOS posílá data Facebooku, i když nemáte účet

Zoom pro iOS posílá data Facebooku, i když nemáte účet
2020-03-29T11:30:47+02:00
• 29. 3. 2020

Zdroj: Fossbytes

Aplikace Zoom pro operační systém iOS má podle všeho sdílet data s Facebookem, aniž by je deklarovala v zásadách ochrany osobních údajů. Nejhorší na tom ale je, že se tato činnost děje i když uživatel na sociální síti nemá účet. 

Zoom opět porušuje ochranu soukromí

Mezi data sdílená s Facebookem patří přesný model vašeho iOS zařízení (iPhone nebo iPad), vaše časové pásmo, město, telefonní operátor a jedinečný identifikátor, jenž lze použít pro cílení reklam. Na tuto nekalost upozornila firma Motherboard a výzkumník Willem Strafach. 

Zoom

Zdroj: 9to5mac

„Po stažení a otevření aplikace se Zoom připojí k grafickému rozhraní API Facebooku, a to podle analýzy síťové aktivity aplikace. Graph API je hlavní způsob, jak vývojáři získávají na Facebooku data. Zásada společnosti Zoom říká, že firma může shromažďovat informace o uživatelském profilu na Facebooku, ale výslovně nezmiňuje nic o odesílání dat na Facebook.“

Tato činnost ale není podle všeho neobvyklá pro aplikace, které používají Facebook SDK. Spousta aplikací používá Facebook SDK jako prostředek ke snadnější implementaci funkcí, což má také účinek zasílání informací na Facebook. Sociální síť ale tuto počínání neschvaluje ve chvíli, kdy s tím uživatel nesouhlasí, případně o tom není žádným způsobem informován. 

A přesně toto Zoom dělá. Uživatelé této aplikace si tak nemusí být vědomi, že se tento proces v pozadí skutečně děje. Takže jejich data mohou být poslána Facebooku bez jejich vědomí. Nutno podotknout, že to není poprvé, co má Zoom problém s ochranou soukromí. Již v loňském roce se vyskytl problém, podle kterého se aktivovaly webové kamery Mac počítače bez předchozího povolení.

Zdroj: 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat