Hackeři zneužívají aktuální pandemii k šíření ransomwaru

Hackeři zneužívají aktuální pandemii k šíření ransomwaru
2020-03-13T18:00:01+02:00
• 13. 3. 2020

Fotka od Pete Linforth z Pixabay

1

V tuto chvíli mnoho vlád, organizací a dalších subjektů se snaží zastavit aktuální pandemii COVID-19 způsobenou koronavirem SARS-CoV-2. Laboratoře se snaží najít léky, očkování a další metody, které napomohou v boji proti pandemii. Bohužel se najdou i tací, co se snaží využít danou situaci k vlastnímu obohacení. V tuto chvíli se například podařilo zaznamenat snahu šíření ransomwaru, tedy vyděračské škodlivé aplikace, která po nainstalování zamkne zařízení a vyžaduje zaplacení poplatku pro odemknutí.

Ransomware zneužívající COVID-19

Aktuální média neustále informují o stavu pandemie po celém světě, přičemž se objevují nejrůznější podpůrné webové stránky. Ty informují o aktuální situaci, přičemž se objevují i takové weby, které se snaží interaktivně zobrazovat aktuální průběh pandemie. Bohužel se začínají objevovat i takové weby, které se snaží zneužít aktuálního stavu. Mohou obsahovat falešné zprávy a dokonce škodlivý software.

Map update 1200x628x

Zdroj: thenextweb.com

Webová stránka jako taková není nebezpečná sama o sobě, pokud používáte nejaktuálnější webový prohlížeč a máte případně antivirus. Bohužel některé vybízí k instalování softwaru, který slibuje lepší informace, pravidelnější přísun novinek a podobně.

Nyní se ale začínají takové stránky zaměřovat na uživatele mobilních telefonů, konkrétně na majitele Androidů. Některé totiž nabízí aplikaci, která taktéž slibuje nejaktuálnější informace. Navíc se uvádí přímo na stránkách propagujících aplikaci, že je vše certifikováno a podporováno WHO a dalšími organizacemi.

Screenshot 2020 03 13 at 43657 PM 1438x864x

Zdroj: thenextweb.com

Pokud si uživatel stáhne aplikaci z takového webu a nainstaluje si ji, vystavuje se riziku. Konkrétně se totiž šíří ransomware CovidLock. Jeho úkolem je zamknutí zařízení a vyžadování zaplacení 100 dolarů v bitcoinech na konkrétní účet. Kryptoměna byla zvolena hlavně z toho důvodu, že ji nelze sledovat a nelze jednoznačně definovat, kdo je příjemcem financí.

coronavirusapp Pixel 2 XL 1439x2881x coronavirusappsite Pixel 2 XL 1 1439x2881x

Informativní stránka coronavirus.app vs. podvodný web s podobnou adresou; Zdroj: Dotekomanie

Již nyní se společnosti snaží zastavit takové snahy hackarů a rušit podvodné webové stránky. Zde platí, že byste neměli nic instalovat z jakékoliv webové stránky, byť vypadá sebevíc důvěryhodněji. Aplikace hledejte hlavně v oficiálních obchodech, jako je třeba Obchod Play od Googlu.

Zdroje: thenextweb.com, thenextweb.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Peter Jurček

13. 3. 2020, 22:49

Za situácie aká je teraz vo svete je toto už skoro ako terorizmus.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat