Mobily s Androidem 8 a 9 v ohrožení kvůli zranitelnosti Bluetooth

Mobily s Androidem 8 a 9 v ohrožení kvůli zranitelnosti Bluetooth
2020-02-08T21:37:18+02:00
• 9. 2. 2020

Bezpečnost smartphonů se nedá brát na lehkou váhu a měli byste se starat o o aktualizace aplikací také systému, byť právě udržování aktuálního Androidu má na starost zejména výrobce. Situace se postupem času zlepšuje a společnosti vydávají pravidelněji i bezpečnostní aktualizace. Nyní byste měli vyhlížet únorovou bezpečnostní záplatu Androidu, jelikož obsahuje opravu chyby vedené pod označením CVE-2020-0022. Konkrétně se týká Bluetooth.

Android a zranitelnost u Bluetooth

Bezpečnostní společnost ERNW z Německa objevila zranitelnost spojenou s Bluetooth, kdy útočník v dostatečné vzdálenosti od oběti může zaslat nebezpečný kód do zařízení a nechat jej zpracovat. To může vést k infikování mobilu nějakým malwarem nebo k získání soukromých dat. V tomto případě je zapotřebí znát MAC adresu Bluetooth konkrétního mobilu. Dokonce existuje technika, jak získat MAC adresu Bluetooth skrze MAC adresu Wi-Fi. Také je nutné, aby oběť měla aktivní Bluetooth.

Problém se dotýká zařízení se systémem Android 8 a 9, přičemž mobily se starším systémem mohou být také v ohrožení. Pokud již máte mobil s Androidem 10 a ještě jste neobdrželi únorovou bezpečnostní záplatu, nemusíte se obávat, jelikož zneužití chyby vede jen k pádu služby pro Bluetooth a nelze se dostat do zařízení.

zranitelnost u Bluetooth

Společnost stojící za objevem zranitelnosti nechce poskytnout bližší informace o chybě. Učiní tak, až bude únorová záplata široce rozšířena, aby nedošlo k širšímu zneužití. Vzhledem k rychlosti výrobců to může trvat nějakou dobu, ale nikdo negarantuje, že chybu znovu neobjeví případná útočníci.

Chyba jako taková byla pojmenována jako BlueFrag a doporučuje se na neaktualizovaných mobilech spíše vypínat Bluetooth, pokud jej nepoužíváte. Případně nechte v nastavení zařízení vypnutou možnost objevování zařízení.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat