Google Asistent získal další přínosné funkce, nabídne například překlad v reálném čase CES

Google Asistent získal další přínosné funkce, nabídne například překlad v reálném čase [CES]
2020-01-13T16:30:17+02:00
• 13. 1. 2020
2

Google v Las Vegas představil novinky ve svém chytrém mobilním pomocníkovi Google Asistentovi. Ten nyní zvládá nové funkce, jako jsou rychlé poznámky pro všechny v domácnosti, dále nabízí čtení textu z webu pomocí hlasového asistenta, též nabídne podnikatelům možnost překladatele v reálném čase či to, aby zlepšili nakládání s osobními daty uživatele. Google též oznámil příchod dalších funkcí, které bude implementovat v průběhu tohoto roku. Dle všeho se máme těšit i na rozšíření Google Asistenta i do dalších zařízení, jako jsou sluchátka a televize.

Spolupráce s výrobci zařízení a překladatelský mód

Důležitou novinkou je zaměření se na soukromí u hlasového asistenta. Google nastavil soukromí tak, že veškeré audio pokyny dané Asistentovi jsou po jejich splnění vymazány, pokud uživatel nezvolí jinak a nepovolí odesílání dat Googlu k analýze. Google také zmiňuje, že ve stand by režimu nebude Asistent nikam zasílat to, co zrovna říkáte. Pokud se Asistent zapne a čeká na pokyn, aniž byste ho o to specificky požádali, stačí nově říci, že to nebylo myšleno pro něj, a on se opět uspí.

Google Asistent nově nabízí uživatelům čtení obsahu webových stránek, které otevřeli přes něj či přes Chrome nebo přes Google News. Nezáleží, v jakém jazyce je originální text, stačí zvolit jeden ze 42 jazyků (čeština je obsažena), ve kterém chcete, aby byl obsah přečten a Asistent tak učiní rovnou s automatickým překladem. Vývojáři též zapojili arteficial neural network, aby udělali čtený text přirozeným. Zaměřili se na intonaci, důraz a rytmus hlasového asistenta a souběh těchto tří prvků se nazývá prozódie.

Google zatím pro podniky, jako jsou letiště, hotely, restaurace či pomáhající neziskové organizace, uvolnil funkci překladače v reálném čase. Účastníci konverzace nemusí mluvit stejným jazykem, stačí spustit Asistenta začít povídat. Sám rozpozná jazyky a po vyřčení věty ji protějšku přeloží v jeho jazyku.

Google též přislíbil spolupráci s následujícími výrobci elektronických zařízení: Acer, Aftershokz, Anker Innovations, Belkin, Cleer, Harman Kardon, Konka, JBL, Lenovo, Philips, Seiki a LG. Právě tito výrobci uvedou v letošním roce na trh zařízení, která budou mít v sobě zabudovaného Google Asistenta. Konkrétně se bude jednat o chytré displeje, soundbary, sluchátka a reproduktory. Spolu se Samsungem, Hisense a TCL pracuje Google na zjednodušení Android TV pro televize, aby zde mohl být i Asistent. Stejně tak má přijít Asistent i do aut, do vybraných aut s Android Automotive OS a do všech aut s Android Auto.

Zdroje: blog.google, developers.google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Martin Kastner

13. 1. 2020, 22:38

A něco ohledně přidání dalších jazyků, včetně Češtiny, která byla slíbena už na konec roku 2018, pořád nic co? :-/

Karel Čapka

VIP 15. 1. 2020, 9:04

Čeština je u nové funkce READ IT, jinak se k podpoře jazyka v asistentovi nevyjádřili.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat