Chrome OS získá oficiální podporu Steam

Chrome OS získá oficiální podporu Steam
2020-01-17T15:16:39+02:00
• 17. 1. 2020
2

Chrome OS je specifický operační systém od společnosti Google, který je založen na Linuxu a disponuje, jak název napovídá, zejména prohlížečem Chrome. Pokud bychom měli nějak charakterizovat počítače s Chrome OS, tak se zpravidla jedná spíše o pracovní stroje, kde vyřídíte vše potřebné, přičemž se nabízí dlouhá výdrž na jedno nabití a také nižší cena. Samozřejmě najdeme na trhu poměrně drahá zařízení s Chrome OS. I tak se nedá hovořit o tom, že by tyto počítače byly vhodné pro hraní her. To se dost možná změní v dohledné době, jelikož by měla přibýt podpora pro Steam.

Konec Chrome aplikací se blíží

Chrome OS a Steam?

Kan Liu, ředitel produktového managementu pro Chrome OS, se nechal slyšet, že tým pracující na Chrome OS se nyní soustřeďuje i na oficiální podpoře pro Steam, tedy platformě společnosti Valve pro digitální distribuci her. Ta má ostatně oficiálního klienta i pro Linux současně pro Windows i macOS. Sice nebylo poskytnuto příliš mnoho informací, ale zřejmě Google v tomto případě úzce spolupracuje s týmem od Valve.

Jedná se o poměrně zvláštní krok na obou stranách. Google má nyní vlastní platformu Stadia, která je založena na streamování a nevyžaduje náročný hardware. Ostatně je určena pro jakékoliv zařízení, kde je k dispozici webový prohlížeč Chrome nebo Chromecast. Naproti tomu Steam má poměrně hardwarově náročné tituly a je vyžadován výkon na straně počítače. Upřímně řečeno, Chrome OS zařízení nemají moc silný hardware, zejména úložiště je zpravidla značně omezené.

Zřejmě se na trhu brzy objeví nové počítače s Chrome OS, přičemž se očekávají novinky běžící na platformě od AMD. Jestliže vše půjde plynule, možná se dočkáme strojů s posílenou grafikou, například i od Nvidie. Přinést oficiální podporu pro Steam by mohlo značně zpopularizovat Chrome OS jako alternativu k běžným operačním systémům.

Samozřejmě je otázkou, jak nový projekt dopadne. Ostatně Chrome OS již nyní lze používat, aspoň v nějaké míře, i pro vývoj aplikací pro Android. Ostatně aplikace a hry lze provozovat na Chrome OS, když je zde oficiální podpora.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Viktor Špička

17. 1. 2020, 23:15

Ale nVidia GeForceNow! právě už staví na podpoře her Steamu . Při streamování na cloud farmě Nvidie se spustí Steam klient a vše od downloadu na servery Nvidie po spuštění hry se odehrává v Steam client prostředí , kam jste klasicky přihlášen ….

Jiří Šťastný

17. 1. 2020, 21:56

Dobré by bylo, kdyby Google streamoval herní tituly od Steamu. 🤔

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat