Aktualizujte Firefox na mobilu i počítači, objevena aktivní bezpečnostní zranitelnost

Aktualizujte Firefox na mobilu i počítači, objevena aktivní bezpečnostní zranitelnost
2020-01-17T17:05:47+02:00
• 9. 1. 2020

Zdroj: Mozilla

Pokud jde o chyby v softwaru, zpravidla se o bezpečnostních problémech, chybách a zranitelnostech dozvídáme se značným zpožděním. Jde o standardní proces, kdy dojde k odhalení chyby, následně se pracuje na opravě a když je nová verze dostatečně rozšířená, zpětně se informuje o bezpečnostním riziku. V takových případech se předchází, aby nedošlo k zneužití, když není oprava dostatečně rozšířená. Problém ale nastává, pokud se již využívá nějaká zranitelnost. Takovému typu se říká „zero-day exploit“. Nyní se něco takového děje u webového prohlížeče Firefox.

Firefox a bezpečnostní aktualizace

Tentokrát se podařilo čínské bezpečnostní společnosti Qihoo 360 objevit zranitelnost typu zero-day ve webovém prohlížeči Firefox, konkrétně ve verzích pro počítače i mobilní telefony. Dokonce se došlo na zjištění, že chyba jako taková je aktivně zneužívána, proto není prostor pro čekání a společnosti informují o chybě již nyní, přičemž je připravena opravená verze.

Problém se týká Just-in-Time překladače pro JavaScript (IonMonkey), kde lze manipulovat s datovým typem dat a donutit prohlížeč k provedení kódu od útočníka. To může vést k ohrožení soukromí uživatele, případně nějak zmanipulovat či kompromitovat zařízení.

Samotná chyba dostala označení CVE-2019-17026, přičemž společnost Mozilla již vydala aktualizace prohlížeče Firefox pro počítače i mobily. Konkrétně byste měli aktualizovat minimálně na verze Firefox 72.0.1 (PC) a Firefox ESR 68.4.1 (mobily). Ty jsou k dispozici již o včerejšího dne, přičemž samotná chyba je klasifikována jako kritická. Neměli byste tedy otálet s aktualizací, jelikož již nyní dochází k zneužívání zranitelnosti.

logo-app Firefox pro Android Mozilla Zdarma ANDROID

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat