Dotekomanie.cz

Závislost na chytrých telefonech vede k psychickým problémům, hlavně u dětí

Problematické používání chytrých telefonů – nebo závislost na nich – je nyní vnímáno jako psychická porucha, přičemž v průměru 23 % dětí a mladých dospělých touto poruchou trpí. S touto analýzou přišli vědci z Velké Británie.

Chytrý telefon vás může psychicky zničit

Vědci z King’s College London provedli metaanalýzu více než 40 studií. Nakonec dospěli k závěru, že se tato psychická porucha objevuje u 10 až 30 % dětí, dospívajících, a dokonce mladistvých. Nutno podotknout, že se celá studie zabývala hlavně věkovou kategorií do 25 let. 

Dále bylo zjištěno, že v průměru 23 % celé populace do věku 25 let využívá své chytré zařízení špatným způsobem. Díky tomu se mohou potýkat s dalšími psychickými problémy. Závislost na chytrých produktech se projevuje tak, že uživatel jsou v případě nedostupnosti zařízení neklidní, přičemž vyjadřují známky úzkosti. Celkově se studie týkala více než 41 000 lidí. Nejedná se tedy o vůbec malé číslo.

Zajímavé ale je, že právě díky tomuto počtu se podařilo najít i další psychické problémy, jako je deprese, horší spánek, ztráta motivace a výrazné utlumení. Apple a další společnosti již v minulosti vyjádřily obavy ohledně závislosti uživatelů na chytrých telefonech. Apple proto do svého operační systému iOS 13 implementoval kontrolu času. 

Zdroj: ww.9to5mac.com

Exit mobile version