Qualcomm nabídne aktualizace ovladačů přes Obchod Play

Qualcomm nabídne aktualizace ovladačů přes Obchod Play
2019-12-06T08:00:52+02:00
• 6. 12. 2019

Porcování Androidu začalo před nějakou dobou. První jsme se dočkali osamostatnění aplikací a služeb do Obchodu Play zejména kvůli potřebě častější aktualizace. Díky tomu nebylo potřeba čekat na vydání nové verze systému, což je stále problém u některých výrobců, zejména u starších nebo slabších mobilů. Následně se objevil projekt Treble, který přerozdělil Android, aby bylo snazší jej aktualizovat. Nedávno byl představen projekt Mainline, ale zatím jsme jej neviděli v praxi. Nyní možná přichází jeho součást, ale prostřednictvím společnosti Qualcomm.

Porcování Androidu pokračuje

Qualcomm představil nové procesory Snapdragon 865, 765 a 765G, které nabízí novější technologie, jsou efektivnější a samozřejmě rychlejší. Jednou z novinek je ale možnost aktualizace ovladačů grafických čipů rovnou skrze Obchod Play, což je značný pokrok. Sice nedošlo k potvrzení, ale vypadá to, že se jedná o součást projektu Mainline, případně se zde Qulcomm nechal inspirovat, případně jen spolupracoval s Googlem.

Hlavní výhodou aktualizace ovladačů skrze Obchod Play je rychlejší možnost oprav, nasazení novinek a vylepšení. Zatím jste asi nikdy na svém mobilu neřešili aktualizaci ovladačů grafických čipů, ale to neznamená, že by k tomu nedocházelo. Qualcomm totiž do této chvíle musel zakomponovat nové ovladače do systému Android, takže následovala celkem trnitá cesta, než se novinky dostaly přímo k uživateli mobilu.

Nyní ale bude moci nabídnout aktualizace ovladačů nezávisle na verzi operačního systému, respektive na vydání nové aktualizace Androidu pro mobily. Díky tomu se mohou opravy a vylepšení dostat do zařízení rychleji než nový Android.

Google chce změnit Android od základu

Je zde ale stinná stránka této novinky. Možnost aktualizace ovladačů bude dostupná jen pro nové procesory Snapdragon. Bohužel to není vše. Ačkoliv Qualcomm vydá nový ovladač, výrobce mobilu musí provést testování, než vydá novou aktualizaci do Obchodu Play. Sice je zde možnost zdržení, ale celý proces by měl být snazší a rychlejší než doposud.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat