Dotekomanie.cz

Do top 10 škodlivých kódů se poprvé dostal mobilní trojan

mobilní trojan

Digitální doba přináší neuvěřitelné možnosti, jak si zjednodušit život, ale zároveň se objevují kybernetické hrozby, které se snaží získat data uživatelů a vydělávat na nich. Bezpečnostní kybernetická společnost Check Point Research nyní vydala zprávu nejrozšířenějších digitálních hrozeb a přitom varuje, že se do Top 10 poprvé dostal mobilní trojan xHelper.

Digitální hrozby

Sice škodlivé kódy jsou cíleny na běžné uživatele, ale dost často se využívají v podnikové sféře. V kurzu jsou nejrůznější botnety, mezi kterými je nejúspěšnější například Emotet, který nejvíce ohrožuje podnikové sítě. V říjnu bylo zaznamenáno, že stál za 14 % útoků, ale v listopadu toto číslo kleslo na 9 %, v rámci podnikových sítí.

V oblasti mobilních škodlivý kódů jednoznačně vede xHelper, což je škodlivá aplikace pro Android, která byla zaznamenána v březnu tohoto roku. Za posledních 6 měsíců u ní došlo ke značnému vývoji. Vzhledem k tomu, že útočníci pracují na vývoji, daří se oklamat antivirové programy a systémy. Zejména se používá pro podsouvání nebezpečných reklam, ale kromě toho je xHelper vytvořen tak, aby se skryl před uživatelem. Také se dokáže opětovně nainstalovat a navíc je tento malware schopen instalovat další škodlivé aplikace.

Svým rozšířením se xHelper dokonce dostal do top 10 škodlivých kódů pro všechny zařízení a systémy. Sice v žebříčku není další mobilní škodlivý kód, ale to neznamená, že zde nejsou další hrozby. V rámci mobilů je také úspěšný malware Guerrilla. Ten cílí zejména na zobrazování reklam a podvodné klikání. Je také vzdáleně řízen. Třetí místo obsazuje Lotoor, což je hackerský nástroj pro získání root oprávnění na mobilech se systémem Android.

Top malwarové rodiny v České republice – listopad 2019

Zdroj: Tisková zpráva

Exit mobile version