Data 267 milionů Facebook uživatelů byla dostupná bez ochrany

Data 267 milionů Facebook uživatelů byla dostupná bez ochrany
2019-12-20T11:30:27+02:00
• 20. 12. 2019

Už jsme si tak trochu zvykli, že se každý měsíc objeví nějaký nový druh škodlivého softwaru, který se snaží útočit na uživatele smartphonů. V podstatě není měsíce, kdy by se neobjevil nějaký problém. Zřejmě si budeme muset také zvyknout i na nechráněná data uživatelů sociálních sítích „povalující“ se na internetu bez jakékoliv ochrany. Tentokrát jde o Facebook uživatele.

Data Facebook uživatelů na internetu

Minulý měsíc se podařilo objevit obrovskou databázi obsahující mnoho informací o uživatelích a nyní zde máme další případ, sice ne tak velkého rozsahu. Společnost Comparitech ve spolupráci s bezpečnostních výzkumníkem Bob Diachenko odhalili databázi Facebook uživatelů obsahující Facebook ID (identifikátory), telefonní čísla, jména a časová razítka.

Celkově se jedná o 267 milionů uživatelů, přičemž samotná databáze byla přístupná po dobu dvou týdnů bez jakékoliv ochrany nebo zabezpečení. Kdokoliv si ji mohl stáhnout a využít k vlastním účelům. V tomto případě ale nejde o únik dat z Facebooku. Dle analýzy byla data sesbírána ilegálně, případně došlo k zneužití Facebook API (rozhraní pro vývojáře).

Menší útěchou pro české uživatele může být fakt, že se převážně týká o uživatele z USA, ale je zde možnost, že se v databázi nachází i čeští uživatelé. Data jako taková nemusí ohrozit bezpečnost uživatelských účtů, ale mohou být zneužita pro spam nebo phishing. Vzhledem k tomu, že jsou obsažena i telefonní čísla, nabízí se i možnost smishingu (forma zneužití SMS zpráv za účelem získání dat, případně zneužití).

Podobných případů je poměrně hodně kolem sociálních sítích, zejména Facebooku. Ačkoliv došlo na zlepšení zabezpečení, stále se objevují podobné úniky. Otázkou je, kolik databází je na internetu, které teprve čekají na odhalení.

Zdroj: thenextweb.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat