Honor Band 5 – chytré náramky se mají ještě mnoho co učit recenze

Honor Band 5 – chytré náramky se mají ještě mnoho co učit [recenze]
2019-11-05T13:30:16+02:00
• 5. 11. 2019
13

Firmy Honor a Huawei se s velikou pílí pustily do výroby nositelných zařízení. Vydávají v poměrně krátkém časovém sledu nové a nové chytré náramky a hodinky. Jedním z posledních modelů je právě od Honoru Band 5, který se za poměrně lidovou cenu do 1 000 Kč, snaží vytvořit konkurenci k populárním náramkům z řady MiBand od Xiaomi.

Honor s novým náramkem neboří ustálené vody fitness náramků a pokračuje v tom, co konkurence. Tedy chytrý náramek až zas tak chytrý není, měření zvládá průměrně a dodatečné funkce nefungují tak plynule, jak by mohly. Za danou cenu však náramek není v současnosti schopen nabídnout uživatelsky bezchybné prostředí a skvělý zážitek z jeho používání.

Ovšem vyhozené peníze to též nejsou. Spíše si ještě několik let budeme muset počkat na dokonalá nositelná zařízení, která bude mít cenu nosit namísto běžných hodinek. Podívejme se tedy, jak si Honor Band 5 v naší recenzi vedl.

Honor Band 5

Parametry

  • 0,95″ AMOLED displej s 2,5D sklem s dobrou viditelností na slunci
  • jedno ovládací tlačítko
  • stálé monitorování tepu
  • upozornění na dlouho trvající sezení
  • měření saturace krve
  • nabídka deseti fitness režimů, zaznamenávajících běh, chůzi, cyklistiku nebo plavání
  • voděodolnost do hloubky 50 m a s rozpoznáním čtyř plaveckých stylů
  • výdrž baterie při běžném používání se pohybovala kolem pěti dní, při spuštěných měřených několika aktivitách za den byla výdrž kratší
  • Bluetooth 4.2
  • váha 23 gramů, nízká váha, která se příjemně nosila
  • ovládání pomocí gesty, která však nejsou zcela odladěné a často se stávalo, že náramek svítil kdy neměl a nesvítil, kdy měl

Prvotní nastavení je utrpení

Asi jako každý fitness náramek či chytré hodinky potřebují vlastní aplikaci pro správné spuštění, tak tomu není jinak ani u Honor Band 5. Pro majitele telefonů, kde není EMUI, tedy všechny ostatní telefony mimo Huawei a Honor, jsou navíc potřeba aplikace dvě. První je Health a druhou je Huawei Mobile Services. První zmíněná nabízí obdobně jako Google Fit informace o vašich osobních datech spojených s vaším bytím, tedy například kroky, fyzické aktivity, spánek či naměřený tep.

Druhá zmíněná aplikace je nezbytně nutná pro zprovoznění aplikace Health. Huawei Mobile Services jsou aplikací, která je, dle stanoviska uvedeného u aplikace, uzpůsobená k tomu, aby telefon mohl využít například přístup k Huawei ID či k mít povolené push notifikace. Jestli je stanovisko u aplikace uvedené jako pravdivé, nemohu s jistotou prohlásit, zvláště když je Huawei pravděpodobně pod vlivem Čínské komunistické strany. Po nainstalování obou aplikací a registrace se k používání daných služeb a povolení několika oken s privacy policy a různými oprávněními jsem byl schopen začít s propojením náramku a telefonu.

Aplikace Huawei Health ukazuje na základní obrazovce aktuální počet kroků a celkově věnovaný čas pohybu. Pod základním přehledem jsou informace o posledním měřeném cvičení, následuje měření tepu, doba spánku a váha. Ve spodní liště je možné překliknout na panel se cvičením, nebo vybrat správu propojených zařízení či nastavení profilu.

Data se do telefonu přenáší průběžně, pokud je zapnuté Bluetooth, pokud není, přenesou se data po propojení s telefonem. I při neustále zapnutém Bluetooth se při spuštění aplikace Health na chvíli obrazovka zastaví a zaktualizuje si data před tím, než je ukáže uživateli. Samotné používání aplikace nebylo náročné, a i přesto, že mi rozložení jednotlivých prvků a grafické zpracování nepříliš vyhovovalo, šlo aplikaci používat poměrně snadně a intuitivně.

Abraka dabra, tu máte vaše data

Honor Band jsem zkoušel paralelně s Huawei Watch GT2 a chvíli i s nepropojenou aplikací Google Fit v telefonu. Každé zařízení na konci dne vykazovalo zcela jiné hodnoty. Nejpodobněji ve výsledcích byly Huawei Watch GT2 a aplikace Google Fit. Honor Band 5 končil den pravidelně s rozdílem 2 000 a více kroků méně. Zatímco Google Fit a Watch GT2 vykazovaly výsledný počet kroků kolem 10 000, počet u Band 5 byl 8 000 a méně kroků.

S nižším počtem kroků byl i nižší počet nachozených kilometrů. Dokonce ani při propojení Honor Band 5 a Google Fit se obě aplikace nebyly schopny domluvit na stejném počtu kroků, zde byl však rozdíl marginální v řádu desítek kroků. Honor Band 5 se však ani nedokázal domluvit s aplikací Healt. Na náramku svítí 10 687 kroků, v aplikaci se však ukazuje 11 203.

Bez Google Fit však Honor Band měřil nesmyslně nízké hodnoty. Nachozenou vzdálenost jsem si pak měřil i pomocí ručního měření na mapách a výsledek odpovídal údajům naměřeným telefon (aplikací Google Fit) či hodinkám Huawei Watch GT2.

Další problém s vyčarovanými daty nastal v aplikaci, kdy, jak je na snímku výše vidět, že chozením 11 203 kroků, tedy 8 kilometrů, jsem měl strávit 21 minut. Aplikace přitom sama uvádí, že 100 % naměřené aktivity byla chůze. Stejně tak se lišila i tepová frekvence oproti hodinkám GT2. Honor Band 5 vykazoval pravidelně přibližně o 10 tepů za minutu více.

Neměl jsem však jiné třetí zařízení, kterým bych ověřil správnost údajů. Stejně tak nemohu ani hodnotit údaj o saturaci krve. Při zdravém stavu mi byla naměřena saturace 98 %, dle WikiSkript je průměrná hodnota 97 %.

Honor Band 5

Honor Band 5 má funkci Huawei Tru Sleep, která „umožňuje, aby Band 5 analyzoval kvalitu spánku v reálném čase, identifikoval každodenní spánkové návyky a poskytoval více než 200 personalizovaných doporučení, která mohou zlepšit kvalitu spánku.“ Honor však v poznámce pod čarou dodává „že podporovaným jazykem je i čeština“, avšak v další poznámce pod čarou sám svoje tvrzení vyvrací, jelikož v seznamu podporovaných jazyků se čeština nenachází. Honor Band 5 mi žádné personalizované doporučení nenabídl, a proto soudím, že platí druhá poznámka pod čarou, že čeština není podporována.

Data o spánku, konkrétně o jeho trvání, se též rozporovala s druhým měřícím zařízením, kterým byl Sleep as Android, který můžeme i díky výběru samotného Google, hodnotit jako kvalitní produkt pro měření údajů o spánku. Zatímco Sleep as Android ukázal reálnou délku spánku kolem necelých 8 hodin, což po kontrole časů odpovídalo reálné době spánku, tak Band 5 ukázal přibližně o polovinu méně, navíc nebyla žádná možnost, jak délku spánku zpětně upravit.

V aplikaci Health se ještě na hlavním panelu zobrazuje údaj o tělesné hmotnosti. Jelikož nemám váhu od Huawei, data se nezobrazila. Předpokládal jsem však, že po propojení s Google Fit si data o mé hmotnosti vezme z Google Fit, která je má z mé chytré váhy. Nestalo se tak, avšak to nevidím jako problém, je však nutné pro kontrolu veškerých pohybových a tělesných dat používat Google Fit, který si bere data z Huawei Health.

Honro Band 5

Samotná synchronizace dat s Google Fit byla provázena při prvotních snahách o propojení zvláštními úkazy, kdy data nejdříve do Google Fit nebyla přetažena, po půl dni byla, pak část zmizela, pak se opět data vrátila, pak zase nebyla a na druhý den byly všechny aktivity zaznamenány v Google Fit správně. Bohužel ne vždy se všechny aktivity do Google Fit přenesly, vždy šlo však o menší události, které asi

Band 5 nezaznamenával jako celky, například pěti až desetiminutová procházka. Pokud už však Health událost, například delší chůzi přenesl, tak se ve většině případů stalo, že chyběly mapové podklady pro danou událost. Zatímco Google Fit si je zvládl zaznamenávat sám i bez vypnutých dat, Band 5 měl problém při automatické detekci delších událostí přidávat lokaci i při zapnutých datech.

Funkce chybí, a když už jsou, tak jsou (asi) k ničemu

Největším překvapením pro mě byla absence možnosti měření venkovní jízdy na kole. Jelikož je kolo mým hlavním prostředkem pro dopravu do i z práce, neměl Band 5 možnost zaznamenávat tuto aktivitu, a tak si na základě otřesů z jízdy na kole fabulovat vlastní údaje o počtu nachozených kroků. Na produktových stránkách je uvedeno „dostupnost některých funkcí se může v různých regionech lišit. Obrázky výrobků a obsahu displeje na předchozích stránkách jsou uvedeny pouze pro ilustraci.

Skutečné funkce výrobku a jeho specifikace (zejména, avšak nikoli pouze, vzhled, barva a velikost), jakož i obsah displeje (zejména, avšak nikoli pouze, pozadí, uživatelské rozhraní a ikony), se mohou lišit.“ U nového Huawei Band 4 je výrobce s popisem „dostupnosti některých funkcí“ již konkrétnější. Zde výrobce uvádí, že funkce „cyklistika venku“ je dostupná pouze pro telefonu EMUI 8.1 a vyšší. Jelikož jsem náramek testoval s mým OnePlus 5, neměl jsem možnost si tuto funkci vyzkoušet.

Další funkcí je na možnost číst si na náramku notifikace. Tato funkce však nemá využití, jelikož jsem nikdy nezachytil notifikaci na náramku ihned po jeho zavibrování, jelikož displej vždy byl zhasnutý a po manuálním rozsvícení se objeví základní obrazovka, nikoli ono oznámení. Než se uživatel prokliká do menu s notifikacemi, zabere to dost času a navíc na malém displeji se stejně nezobrazí celý text zprávy a navíc je těžko čitelný.

Výhodnou funkcí je například ovládání puštěné hudby přímo z pásku. Oceňuji i dobře nastavené automatické upravování jasu displeje či rovnou na hodinkách si měnit pozadí ciferníku. Navíc přes aplikaci je možné dohrát si další. Nechybí ani funkce vyhledání telefonu, která však lze po nalezení telefonu vypnout jen přes náramek, nikoli přes telefon. Jde však o dobrou vychytávku. Jsou zde dostupné i další nutné funkce pro hodinky, jako stopky a časovač. Náramek slouží i jako budík pomocí vibrací.

Závěrečné zhodnocení

Honor Band 5 jako takový má dobrou tzv. build quality, avšak pokud chcete náramek, který bude ukazovat reálná data z měření vašich aktivit a nebude plný drobných problémů, tak nemá cenu ani smysl si ho pořizovat. Pro kvalitnější a užitečnější sportovní měřiče si musíte připlatit, aby se výsledný dojem ze zakoupeného produktu zlepšil.

Za poskytnutí náramku k recenzi děkujeme PR agentuře Kindred.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Lukáš Řehák

7. 11. 2019, 14:27

Ja teda náramek mám a spokojenost… To že se liší s jinými… Ja mam jeden za 400kc z ciny a honor band 5 a ukazují dost stejně… Chůzi mi ukazuje navíc, protože mám cvik na záda, kdy se v šedé pravidelně u hudby pohupuju a náramek si myslí, že je to chůze… Mam ho převážně na notifikace a že srandy se s pritelkyni predhanime v krokoměru ???? do vody ho nedávám, do sprchy sundavam… Při otevírání dveří auta dostává pravidelně pecku o tapec.. Tedy dekorační listů v tepecu, pri praci se zbijeckou v díře jsem s ním mlátil o hrubý beton, xkrat v garazi dostal ránu o hrubý povrch a stále jako nový ????
Hodnoty jak píše každý výrobce jsou orientační… Oni při zamyšlení… Kdyz to napíšu sprosté… Jak by měl namlramek poznat, když chlap běží, Bo když si ho i ocas ???????????? prostě to nějak chytá z pohybu nějaká data a snaží se s nimi pracovat… Na spánek mi docela sedí, mám strašně špatný spánek a ono to zaznamená když ve spánku otevřu i oči ????

Miloš Bíba

5. 11. 2019, 17:46

Tohle má být konkurence Xiaomi Mi Band 4 a toto je mnohem lepší zařízení, až na tu výdrž tedy, ale dá se.

Karel Čapka

VIP 5. 11. 2019, 19:12

Mi Band 4 jsem neměl možnost vyzkoušet. Jen Mi Band 3. Výdrž je u Honor Band 4 velice výrazně slabší. Celkově bych se však přikláněl k Xiaomi, už jen kvůli dostupnosti všech funkcí bez nutnosti mít EMUI.

Miloš Bíba

5. 11. 2019, 17:45

Já tam venkovní kolo mám. Vzdálenost mi měří GPS v mobilu, kterou si to vypůjčí když zapnu venkovní aktivitu. Notifikace cítím dobře a je na ně gesto kdy stačí na náramku potáhnout doprava a takhle se i mezi nimi pohybovat. Docela dobře použitelné.

Karel Čapka

VIP 5. 11. 2019, 19:09

Jak píši, musíte mít EMUI 8.1 a výše, abyste „venkovní cyklistiku“ mohl mít.

Miloš Bíba

5. 11. 2019, 17:39

No takže ten nesoulad kroků dělá to, že po dobu bez synchronizace si ta aplikace používá čidla v mobilu, potom se ale nahrají data jen z náramku.

Karel Čapka

VIP 5. 11. 2019, 19:10

Nikoli, aplikace sama data o aktivitě nezaznamenává.

Miloš Bíba

11. 11. 2019, 10:28

Tohle není recenze, ale snůška lží a polopravd. Mám telefon Huawei Nova, 2 roky starý, ten EMUI 8.1 opravdu mít nemůže a přesto kolo venku mám, vůbec to nesouvisí. Add druhá věc, nesoulad v počítání kroků: stačí spustit program Huawei zdraví a kliknout na malé i v kroužku v pravém horním rohu toho oranžového obdélníku a zobrazí se Vám seznam senzorů ze kterých ten program načítá kroky. Dyť je to jasný jak facka. Jako důkaz dva si můžete zkusit používat Huawei Heath i bez připojeného náramku, stejně bude počítat kroky (pokud tedy nebude telefon ležet na stole).

Nezlobte se, ale já používám nositelnosti Honor několik let, tak mi vaše recenze přijde opravdu k smíchu. Viděl jste to zařízení vůbec a měl jste ho vůbec v ruce???

Karel Čapka

VIP 11. 11. 2019, 10:31

Dobrý den, sám Huawei udává, že venkovní cyklistika je dostupná pro telefony s EMUI 8.1 a vyšší. Můžete to zkusit rozporovat s vyrobcem. Odkaz na to, odkud jsme informací vzali, je v textu.

Nerozumím vaším důkazům s počítáním kroků. Honor Band byl testován zároveň s Huawei Watch GT2 a kroky naměřily odlišné.

Miloš Bíba

11. 11. 2019, 10:41

Jen uvádíte, že v aplikaci je různý počet kroků než na náramku, tak jsem psal proč, je to sice pěkně blbá vlastnost, ale je to tak. Až někdy nebudu mít telefon Huawei, možná se dozvím, že na kolo venku si budu muset nechat zajít chuť. Vyjádření Huawei, no pro ty už žádná verze androidu 7 neexistuje, tak na to určtitě kašlou.

Karel Čapka

VIP 11. 11. 2019, 10:45

Uváděli jsme, že náramek byl paralelně zkoušen i s hodinkami od stejného výrobce, cituji: „Honor Band jsem zkoušel paralelně s Huawei Watch GT2 a chvíli i s nepropojenou aplikací Google Fit v telefonu. Každé zařízení na konci dne vykazovalo zcela jiné hodnoty. Nejpodobněji ve výsledcích byly Huawei Watch GT2 a aplikace Google Fit. Honor Band 5 končil den pravidelně s rozdílem 2 000 a více kroků méně. Zatímco Google Fit a Watch GT2 vykazovaly výsledný počet kroků kolem 10 000, počet u Band 5 byl 8 000 a méně kroků.“

To, že Huawei „kašle“ na staré modely je pravda.

Miloš Bíba

11. 11. 2019, 10:58

No necháme toho, já se omlouvám, takhle ostře jsem reagovat nechtěl. Stejně krokoměr na ruce může být jen odhad, ale tahle věc dává oproti konkurenci od Xiaomi aspoň trochu smysluplná data. Ten náramek si vysloveně vymýšlí. Nebo nevím, senzory budou podobné a rozhodující bude algoritmus, který z těch dat něco počítá. Proto budou rozdíly. Hlavně ta analýza spánku, tam jsou rozdíly velké…

Karel Čapka

VIP 11. 11. 2019, 11:17

Dobrý den, v pořádku, nic se neděje. Každopádně ano, Xiaomi náramky občas měří zajímavě, ale shodují se alespoň přibližně s daty naměřenými přes Google Fit. Což šlo skvěle i u hodinek Watch GT2, na které již též vyšla recenze. Honor Band to nezvládal vůbec.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat