Google vydává Teachable Machine 2.0 – AI nástroj téměř pro každého

Google vydává Teachable Machine 2.0 – AI nástroj téměř pro každého
2019-11-11T13:30:21+02:00
• 11. 11. 2019

Umělou inteligencí se v dnešní době zaobírá nepřeberné množství společností pro řešení řady obtížných úloh. Není proto překvapením, že tato oblast již dlouho zajímá rovněž technologické lídry na trhu. Google v uplynulém týdnu uvolnil Teachable Machine 2.0. Nástroj, pomocí kterého si může svůj model vytvořit již téměř kdokoliv. A to i bez znalosti kódování nebo problematiky umělé inteligence.

Smyslem projektu Teachable Machine je možnost vytvářet si modely strojového učení bez nutnosti programování. Již první generace nástroje umožnila rozpoznávat obrázky pomocí webové kamery. Pro řadu uživatelů to bylo v podstatě první seznámení se s umělou inteligencí.

Verze 2.0 posouvá možnosti nástroje zase o krok dále. Nástroj dokáže v současnosti vytvářet automaticky modely nad obrázky, zvuky a různými pohyby. Tyto zdroje dat stačí pouze nahrát do webové aplikace.

Následně již přebírá tu nejdůležitější práci algoritmus od Googlu, který vytvoří modely na základě vstupů od uživatele. Zvídavější jedince samozřejmě napadne otázka, jak je to s bezpečností. A otázka to je zcela relevantní.

Pokud uživatel nechce, všechna data zůstávají na jeho počítači

Proto se také Google snaží zahnat obavy tím, že veškerá aktivita uživatele je zpracována prostřednictvím webového prohlížeče, přičemž všechna data zůstávají pouze na zařízení uživatele. Nejsou tedy nahrávána na servery společnosti.

Uživatel má nicméně možnost svůj projekt nahrát na Google Drive, čímž se samozřejmě už projekt na servery Google přesouvá. Sama společnost nicméně nahrání na Google Drive nevyžaduje, a není to zapotřebí ani pro to, aby vytvoření modelu plně fungovalo. Uživatel navíc může model exportovat do vlastních webových stránek či aplikací.

Společnost na oficiálních stránkách uvádí, že spolupracovala s pedagogy, studenty, umělci, aby byl nástroj užitečný pro jejich potřeby. To znamená, že nástroj mohou pro různé účely využít i ti uživatelé, kteří nemají o umělé inteligenci prakticky žádné informace. Teachable Machine 2.0 je k dispozici zdarma.

Zdroje: blog.google, engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat