Google chce změnit Android od základu

Google chce změnit Android od základu
2019-11-20T08:00:51+02:00
• 20. 11. 2019

Zdroj: Google

1

Pokud jde o systém Android, jeho největší slabinou je roztříštěnost a následná možnost aktualizací. Můžeme vyčítat společnostem, že se nestarají o svá zařízení a neaktualizují je dostatečně pravidelně. Problém je ale v náročnosti v rámci celého procesu, což je vidět už u samotného začátku vytváření systému pro konkrétní zařízená.

Android a změna u jádra

Android je založen na linuxovém jádře, ale než se dostane do zařízení, musí absolvovat poměrně náročnou cestu. Google první vezme linuxové jádro LTS (Long Term Support) a provede na něm patřičné změny, vznikne Android Common kernel. Ten se následně pošle do společností jako Qualcomm, které aplikují své změny spojené s procesorem (SoC) a vznikne SoC Kernel. Ten se následně pošle výrobci smartphonů. Ten dodá své změny a na světě je kompletní Android pro dané zařízení.

V tuto chvíli to znamená, že konkrétní verze jádra zůstane zpravidla pro samotný mobil a nikdy nedojde ke změně, respektive k aktualizaci, jelikož by muselo dojít k opakování celého procesu. Google již představil projekt Treble, ale ten řeší rychlejší aktualizace nad samotným jádrem, ale jak se ukazuje, Google chce zavést podobný systém i na úrovni linuxového jádra.

Současné řešení vs. navrhovaný modulární systém

V podstatě by výrobci hardwaru mohli místo úprav jádra vytvářet moduly, díky čemuž by se značně zrychlil celý proces. Navíc by Android mohl běžet nad neupravenou verzí původního linuxového jádra, které by bylo doplněno o pluginy. Pokud se něco takového podaří, mohlo by to přinést aktualizace, což by mělo dopad na efektivitu, rychlost a zejména bezpečnost.

Nejedná se ale o jednoduchý proces, jelikož by se Google musel domluvit s výrobci hardwaru a také s linuxovou komunitou, která by něco takového musela povolit. Google zde má ale odpůrce, takže celý proces změny Androidu může trvat poměrně dlouho.

Současný problém v aktualizací je taktéž spojen právě s jádrem. Vzhledem k tomu, že nelze aktualizovat jádro, nebo nejsou zpravidla na to prostředky ani čas, tak může být zajištěna jen částečná podpora po omezenou dobu.

Zdroje: androidpolice.com, arstechnica.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Sepp Winkler

20. 11. 2019, 12:44

Nemyslím si, že by toto bol záujem G alebo výrobcov. Záujem oboch je, by si spotrebitelia čo najčastejšie kupovali ich výrobky, inými slovami, aby bol životný cyklus výrobku čo najkratší a to zlepšením podpory aktualizácií rozhodne nedosiahnu. Ale je to skvelý marketingový ťah, ukázať sa ako firma, ktorej na spotrebiteľoch záleží a potom nezdar hodiť na iných – jednoducho Google.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat