Jabra Elite Sport – dlouhodobý test bezdrátových sluchátek recenze

Jabra Elite Sport – dlouhodobý test bezdrátových sluchátek [recenze]
2019-11-16T21:02:58+02:00
• 6. 11. 2019
1

Dlouhodobý pohled na sportovní true-wireless sluchátka Jabra Elite Sport, která jsou určena hlavně sportovcům. Voděodolnost, potuodolnost, měření tepu a další funkce, které jsou pro sportovce jako dělané.

Krabička

První nasazení

V balení najdete samotná sluchátka, přenosné pouzdro, micro-USB kabel pro nabíjení, sadu špuntů a sadu nástavců do ucha. Po rozbalení sluchátek je potřeba nejdříve je nabít – stačí je vložit do pouzdra a to zapojit kabelem třeba k počítači. Na boku pouzdra se nalézají tři led diody ukazující stav baterií. Led u nabíjecího konektoru ukazuje nabití pouzdra a na přední straně pak ukazují nabití každého sluchátka. Pouzdro je velmi robustní a kloub opravdu drží, takže nechtěné otevření opravdu nehrozí. K párování sluchátek Jabra aplikaci nepotřebujete, ale k jakémukoliv dalšímu nastavení již zapotřebí je.

Po otevření pouzdra dojde k aktivaci sluchátek a jejich připojení k telefonu. Samotné připojení je otázkou vteřiny, takže než si sluchátka dáte do uší, již jsou s telefonem propojená. Na obou sluchátkách se nalézají 2 tlačítka.

Na pravém je hlavní ovládací tlačítko a tlačítko pro spouštění nebo zastavení aktivity. Také se na něm nachází senzor tepové frekvence. Na levém sluchátku pak dvojice tlačítek pro ovládání hlasitosti zvuku. Sluchátka pracují v módu tak, že s telefonem je propojené pravé sluchátko a k němu je připojené levé sluchátko. Můžete tak použít pravé sluchátko samostatně.

Obsah balení

Běh, kolo, posilovna

Sluchátka v uších perfektně drží. Má to na svědomí hlavně to, že nástavec na zachycení do ucha a velikost špuntu si volíte zvlášť. Takže si kombinaci najde opravdu každé ucho. Do uší bych řekl se nenasazují, ale pomocí grifu se zašroubují a zaháknou. Držení tak je opravdu neskutečné. Sluchátko se jednoduše nemá kam pohnout. Sluchátka můžete použít jako sportovního trenéra.

V doprovodné aplikaci Jabra Sport si nastavíte aktivitu a sluchátka vám následně slouží jako měřič tepu, kroků nebo opakování. Aplikace je přehledná a komplexní. Dá se v ní nastavit kompletní trénink do posilovny nebo workout. Hlas trenéra vám následně do ucha říká, co dělat a kolik cviků a sérií má člověk ještě udělat. Případně při běhu hlásí vzdálenost, čas, tempo a vše ostatní, co si člověk nastaví.

Menu Jabra aplikace Sportovní aktivity Jabra aplikace Základní obrazovka Jabra aplikace

Aplikace hlídá, co vše děláte, ukazuje zlepšení nebo ukládá vaše osobní rekordy. Dokáže Předpovědět přibližné časy delších běhů a skrz ni lze absolvovat velké množství běžeckých testů. Měří třeba VO2 Max a tím zjišťuje vaši celkovou kondici. Vybere si opravdu každý sportovní nadšenec.

Nastavení aktivity Jabra aplikace Nastavení trenéra Jabra aplikace Nastavení workout Jabra aplikace

Ovládání

Na sluchátkách se nachází čtyři tlačítka, dvě na každém. Levé sluchátko slouží jako ovladač hlasitosti a pravé pro ovládání aktivity, příjem hovoru nebo spuštění Google asistenta. Tlačítka jsou velmi tuhá a člověk si musí nejdříve zvyknout na větší sílu, kterou je potřeba je mačkat. Osvědčilo se mi je mačkat nehtem. Když vám hraje hudba můžete přeskakovat nebo se vracet o písničku pomocí delšího podržení zvýšení respektive snížení hlasitosti.

Pro příjem hovoru stačí stisknout spodní tlačítko pravého sluchátka. Při delším přidržení tohoto tlačítka spustíte Google asistenta a po zaznění zvuku můžete diktovat příkaz. Nutno podotknout, že již nějakou dobu nelze zadat třeba vytočení kontaktu, pokud je telefon uzamknutý. Ale lze to obejít zadáním sluchátek do Smart Unlock zařízení.

Samotná sluchátka

Dvojitým stiskem spodního tlačítka zároveň spustíte HearThrought mode – zvuk z okolí je pouštěn společně s hudbou nebo hovorem do sluchátek. Slyšíte tedy svoje okolí, ale neochuzujete se o hudbu nebo hovor. Při hovoru zároveň slyšíte, co mluvíte, a nemusíte tedy křičet. Čtveřice mikrofonů se stará o perfektní srozumitelnost vašeho hlasu. Horním tlačítkem na pravém sluchátku spouštíte oblíbenou aktivitu a zároveň jím aktivitu zastavujete.

Sluchátko detail

Výdrž a nabíjení

Sluchátka vydrží na jedno nabití zhruba 5 hodin poslechu hudby nebo hovoru. Záleží však na tom, jak hlasitě hudbu posloucháte, zda využíváte měření tepu a zda máte zapnutou funkci HearThrough. Pokud posloucháte na nejvyšší hlasitost a máte všechny tyto funkce zapnuté, zkrátíte tím poslech na přibližně 4 hodiny. Pouzdro dokáže pak nabít sluchátka asi dvaapůlkrát. Dostaneme se tedy až na 12,5 hodin poslechu, než budete potřebovat vyhledat nabíječku.

Pouzdro indikace vybití

Pouzdro se nabíjí pomocí micro-USB kabelu a nabíjí se necelé 2 hodiny. Pokud dojde pouzdru energie úplně a sluchátka se do něj vloží, ta se sama neodpojí a nevypnou. Ale lze je ručně vypnout dlouhým přidržením spodního tlačítka, respektive snížením hlasitosti. Je potřeba to udělat s každým sluchátkem zvlášť. Stejným způsobem lze sluchátka bez pouzdra i zapnout.

Sluchátka se také sama vypnou po 20 minutách nečinnosti mimo krabičku. Indikace na boku pouzdra upozorňuje na přibližné množství energie. Rozsvítí se vždy, když pouzdro zavřete.

Pouzdro indikace nabití

Chytré funkce

Největší předností sluchátek je přístup ke Google asistentovi. Takže si pustíte oblíbenou hudbu, zavoláte si, zapíšete poznámku nebo vytvoříte připomínku. Ano, to vše pouze v angličtině, případně jiném podporovaném jazyku, a dokud se Google nerozhodne rozšířit jazykovou podporu o češtinu, tak to ani jinak nebude. Ale zadávání funguje bez problému a sluchátka povely slyší i ve větru nebo v přeplněné tramvaji.

Nastavení hudebního poskytovatele

Další funkcí, kterou ocení hlavně sportovci, je mísení zvuků z okolí do sluchátek společně s hudbou nebo hovorem – takzvaný HearThrough mode. Takže víte, co se děje okolo, a nepřekvapí vás třeba za vámi jedoucí auto nebo kolo. Zároveň nemusíte ukončovat poslech hudby, když s někým chcete prohodit pár slov. Když vám někdo zavolá, uslyšíte buď nadiktované číslo nebo jméno kontaktu do sluchátek, máte tedy přehled, zda chcete hovor přijmout, nebo ne.

Technické specifikace

  • Váha – 14 g sluchátka / 68 g pouzdro
  • Výdrž baterie až 5 hodin poslechu / pouzdro 2,5x nabití sluchátek
  • Bluetooth 4.2 s dosahem až 10 m
  • Nabíjení pomocí micro-USB kabelu; doba nabíjení 2 hodiny
  • Rozměry pouzdra 120 x 45 x 179 mm
  • Krytí IP67

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Ondřej Stehlík

Technologický nadšenec, horolezec, běžec a vůbec aktivní jedinec. Ve volném čase se rýpající v rozbitých telefonech a tabletech. Vždy beru technologie jako podpůrný prostředek a ne všelék.

Komentáře

Roman Petyrek

7. 11. 2019, 13:01

Test

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat